142 de ani de Garabet Ibraileanu

Pentru ca nu trebuie sa ne uitam istoria, si cu atat mai putin literatura, astazi il sarbatorim pe Garabet Ibraileanu, critic si istoric literar, eseist, pedagog, redactor literar si romancier roman. Scriitorul a fost una dintre cele mai influente personalitati din literatura romana a primelor decenii din secolul al XX-lea.  

Intre 1890 si 1895, Garabet Ibraileanu frecventeaza cursurile Facultatii de Filosofie, istorie si literatura la Universitatea din Iasi si, concomitent, urmeaza Scoala Normala Superioara. In timpul studiilor universitare, Garabet Ibraileanu colaboreaza la diverse ziare si reviste (Munca, Evenimentul literar, Lumea noua etc.), cu articole avand continut politic-social si de orientare literara.  

In 1908 a ocupat catedra de literatura moderna de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, pe care a servit-o pana in 1934. Profesorul Ibraileanu a reluat stralucita traditie a societatii Junimea si a revistei „Convorbiri literare” prin reunirea in jurul revistei „Viata romaneasca” a scriitorilor cei mai insemnati ai epocii.  

Opera critica a lui Garabet Ibraileanu, al treilea moment important in critica romaneasca, poate fi privita ca o sinteza a directiilor anterioare ilustrate de Titu Maiorescu si C.Dobrogeanu-Gherea. Doua eseuri originale, de rasunet ale lui Ibraileanu sunt „Literatura si societatea”, aparut ca introducere la teza de doctorat „Opera literara a d-lui Vlahuta” si  „Creatie si analiza” din volumul Studii literare.  

Activitatea lui Garabet Ibraileaunu se incheie cu un volum de aforisme privitoare la conduita inteleptului privind viata (1930) si un roman de analiza a sentimentului iubirii, „Adela” (1933). Garabet Ibraileanu a ramas in amintirea tuturor celor care l-au cunoscut drept un profesor impecabil, impunator sef de cenaclu, om de o rara distinctie sufleteasca, a carui opera se constituie intr-un moment remarcabil in istoria criticii romanesti.  

Echipa InOras.ro ii multumeste pentru mostenirea literara lasata in urma sa! 

Sursa: www.ro.wikipedia.org 
Sursa foto: www.cititordeproza.ning.com

Search

decembrie, 2024