Noaptea Alba a Muzeelor la Iasi

Iasul a fost din nou aglomerat aseara, cu ocazia evenimentului european „Noaptea Muzeelor”. E drept ca nu am vazut chiar atat de multi oameni ca la concertul Forza ZU din seara precedenta, dar ne-am bucurat sa surprindem parinti cu copii de mana, foarte multi tineri si multa bucurie si curiozitate pe chipurile tuturor.

Oriunde priveam, zaream grupuri de oameni grabindu-se spre Turnul Goliei, spre Muzeul Unirii ori spre Muzeul Universitatii „Alexandru Ioan Cuza”. Vestita strada Alexandru Lapusneau si-a capatat din nou stralucirea de odinioara, scaldata fiind in zumzetul conversatiilor si in sunetele muzicii.

In periplul nostru nocturn, am reusit sa trecem pe la Muzeul Unirii si sa ascultam cateva dintre melodiile interpretate magistral de catre Fanfara Garnizoanei Iasi. Ploaia a incercat sa sperie publicul din curtea muzeului, cu toate ca nu a avut nicio sansa in fata iesenilor insetati de cultura si muzica buna.

Apoi ne-am indreptat spre Muzeul Literaturii Romane Iasi, unde stiam ca se vor petrece o multime de lucruri frumoase. Parcul Literaturii ne-a primit cu bratele deschise pe melodia lui Frank Sinatra, „Fly me to the moon” si in acel moment am simtit ca intram intr-o alta lume. Am participat la un minunat Bal Mascat, ne-am clatit ochii cu minunatiile din interiorul Casei Vasile Pogor si am lasat o urma a pasilor nostri drept amintire in fata muzeului (vedeti in galeria foto).

De acolo, am mers spre Palatul Roznovanu, unde am fost intampinati de statui vivante, dar si de doi actori simpatici care ii interpretau pe Maria si Nicolae Roznovanu (proprietarii din secolul XIX). Aici am ajuns exact in momentul in care cuplurile de nobili, imbracate in haine de epoca, se pregateau sa ne incante cu o minunata suita de dansuri clasice, specifice marilor baluri ce aveau loc in capitala Moldovei la inceputul secolului al XIX-lea. Dupa cateva dansuri care pareau rupte dintr-o era demult trecuta, publicul a fost invitat sa incerce cativa pasi de menuet, spre deliciul celor mici care erau captivati de frumusetea costumelor si de perucile purtate de dansatori.

Noua ne-a facut mare placere sa participam la Noaptea Muzeelor la Iasi si, desi abia s-a incheiat editia de anul acesta, o asteptam cu nerabdare pe cea de anul viitor.

Voi cum ati petrecut Noaptea Muzeelor? Ce institutii ati vizitat si ce ati vazut deosebit acolo?  

Search

aprilie, 2024