52 de ani de Enya

Astazi o sarbatorim pe cantareata irlandeza Enya, una dintre cele mai cunoscute voci ale muzicii internationale. Este artista cu cele mai mari vanzari din Irlanda si oficial a 2-a ca export de albume muzicale dupa trupa U2. Numarul de albume vandute se situeaza la 85 milioane de exemplare.  

Enya si-a inceput cariera muzicala in 1980, cand s-a alaturat trupei Clannad formata din fratii si surorile sale, dar i-a abandonat mai tarziu, urmand apoi sa-si caute realizarea intr-o cariera solo. Albumul ei de debut, „Watermark”, care a fost lansat in 1988, a introdus-o pe plan international pentru prima data – s-a vandut in peste 10 milioane de exemplare si a castigat discul de platina in 14 tari diferite. Enya a devenit cunoscuta pentru sunetul ei unic, ce era caracterizat de stratificari ale vocii, melodii folk si fundaluri sintetizate.  

A continuat sa aiba parte de succes intre anii 1990 si 2000; albumul ei din 2000 – „A Day Without Rain” a obtinut inregistrari excelente la vanzari (16 milioane de exemplare) si a fost numita „World’s Best-Selling Female Artist” a anului 2001. Tot in acest an, la cererea personala a regizorului Peter Jackson, scrie doua cantece pentru prima parte a trilogiei Stapanul Inelelor. Enya, fiind un fan al lui Tolkien, a acceptat, si a contribuit la soundtrack cu „Aníron” si „May it be”, ultima melodie fiind nominalizata pentru un premiu Oscar si pentru Globul de Aur.  

Pana acum se stie ca Enya a cantat in 10 limbi diferite, dintre care una inventata de ea si textiera ei, Roma Ryan, numita Loxian. Cu toate ca cele mai multe din piesele sale sunt cantate in limba engleza, unele dintre melodii sunt in intregime in irlandeza sau latina. Enya a cantat melodii scrise, de asemenea, in intregime sau partial in galeza, spaniola, franceza, si chiar si limbi create de J.R.R. Tolkien.  

Echipa InOras.ro ii ureaza „La multi ani”! 

Sursa: www.ro.wikipedia.org
Sursa foto: www.fanpop.com

Search

aprilie, 2024