Ache. Artistul ce coloreaza Iasul.

Ei bine, asta ne-am intrebat si noi. Asa ca i-am trimis un mesaj. Am stabilit o intalnire la “locul faptei” si am stat de vorba despre cum i-a venit ideea, cum vor arata lucrarile finale si pe unde il mai putem vedea. Discutia, destul de relaxanta a fost una ca intre prieteni. Am vorbit cu Ache si uite asa am aflat “ce are pe sufletel”.

Cine e Ache?

Este Alin. Student la Arte ce de mai bine de 8 ani face ceea ce ii place: aduce arta mai aproape de oameni. O aduce acolo unde nici nu te astepti si o face intr-un stil aparte. Pentru anticariate a ales street art-ul.

“Ache este prietenul meu imaginar. Un alter ego. Tipul ala cu care vorbesc in capul meu si pun la cale lucruri.”

Cum a ajuns sa faca asta? Raspunsul este unul foarte simplu.

“Ma plimbam pe aici si la un moment dat m-a lovit: zona asta poate mai mult. Merita exploatata in alt sens.Dispun de mijloace, deci hai sa fac ceva. Am venit , am discutat cu proprietarii. Le-am aratat schite si asta a fost tot. In scurt timp m-am apucat de treaba.”

Nu are nimic impotriva grafferilor locali, care s-au multumit doar cu un throw up pe fatadele anticariatelor. Proiectul il putea face oricine. Oricine cu initiativa. S-a aratat “deranjat” de lucrurile alea, prin simplul fapt ca se pot face chestii mult mai bine lucrate, care sa si interactioneze cu publicul.

Asa a discutat cu propietarii, asa a ajuns sa afle ce anume isi doresc.

“Ei sunt cei mai in masura.Stau cu nasul in carti toata ziua… Sunt atatia, au gusturi diferite. Au fost receptivi si am comunicat frumos.”

Insa, cum orice proiect nu poate incepe si fara un suport financiar, Ache a apelat la asociatia din care face parte pentru asta. Asociatia C.O.N.TOUR este cea care l-a ajutat si care il sustine in ceea ce face. Cu ocazia asta, Alex RUSU primeste si niste multumiri, atat din partea lui Alin, dar si din partea noastra, pentru ca a vazut potentialul unei astfel de activitati.

Cum au decurs lucrurile in timpul lucrarilor? In ce stadiu sunt? Cand vor fi gata?

Ei bine, cand vor fi gata vor fi gata.Timpul este un element foarte important aici. De la sablon pana la “desenul” propriu zis nu e un drum atat de scurt pe cat am crede. Ache spune ca si atunci cand vor fi gata, sa ne asteptam la mai mult, la altceva.

Personalitatile prezente acolo sunt: Nichita Stanescu, Emil Cioran, Petre Tutea, Mihai Eminescu, Ion Creanga, Lucian Blaga si Mircea Eliade.  Personalitati alese de proprietari ca fiind reprezentativi pentru anticariatul ce il detin. Ache ne povesteste chiar ca in timp ce lucra “treceau oamenii si ma intrebau ce fac acolo. Le spuneam simplu: vandalizez. La care ei: Nu, ca asta nu e vandalism. “A fost entuziasmat sa vada oameni in varsta ce trec si ilaplauda, tineri ce trec, se opresc si se deconecteaza pentru cateva momente de cotidian.

Ache defineste street art –ul ca pe un “gest altruist. Nu il faci pe o panza, il bagi intr-o galerie si ii pui un pret. Il faci in strada, pentru toata lumea. Vii cu arta cat mai aproape de om. Ii arati ca este si altceva.”

Noi ii dam dreptate.Chiar este altceva. Tot in aceasta categorie se incadreaza si o alta lucrare a lui pe Casa de Cultura Mihai Ursachi din Copou: portretul lui Ursachi facut din muschi. Momentan inca este la inceput, se vor vedea ceva rezultate in cateva saptamani.

Pe langa ceea ce face in Iasi, Ache colaboreazasi in strainatate. Participa la evenimente si concursuri din domeniu si chiar ajunge pe locuri fruntase.Un exemplu este premiul intai la un concurs organizat de catre cei de la Enel in Bucuresti, cu tema Energia, unde lucrarea sa a impresionat prin simpla “inspiratie”.

Lucrarile lui Ache le poti gasi atat aici, cat si pe pagina de Facebook.Daca ai o intrebare pentru el, ne poti scrie si ne vom asigura ca iti si va raspunde in scurt timp!

Ce spui?Ce vrei sa mai stii?

Sursa foto: Facebook
 

Search

aprilie, 2024