69 de ani de George Lucas

Producator, regizor si scenarist, fara sarbatoritul nostru de astazi nu ar fi existat replici celebre precum „I am your father!” si personajele Luke Skywalker, Darth Vader si maestrul Yoda. George Lucas a studiat cinematografia la Universitatea din California de Sud, unde  a regizat si scris zeci de scurtmetraje, atat documentare cat si fictiuni, printre care „HERBIE” (1966), „The Emperor” (1967), „THX 1138 4EB: The Electronic Labyrinth” (1967).

La inceputul anilor ’70, Lucas fondeaza Lucasfilm inainte de a turna „American Graffiti” (1973), produs de Coppola, care avea sa fie un prim mare succes al sau, castigand Globul De Aur pentru „Cel mai bun film de comedie” si nominalizarile la Oscar pentru „Cel mai bun regizor”si „Cel mai bun film”.  

Doi ani mai tarziu, George Lucas creeaza compania de efecte speciale Industrial Light & Magic, sectie cheie pentru succesul noului sau proiect, saga SF „Star Wars” (1977), care avea sa se transforme intr-un adevarat fenomen socio-cultural. A obtinut imediat un succes fara precedent de box office, devenind unul dintre cele mai mari triumfuri din istoria cinematografiei.

In calitate de producator si scenarist, a creat in anii ’80 alaturi de Steven Spielberg inca un personaj ce a marcat istoria cinematografiei: „Indiana Jones” (in interpretarea lui Harrison Ford). In acest deceniu produce scenarii cu titluri precum „Caravan Of Courage, An Ewok Adventure” (1984), „Mishima” (1985), „Labyrinth” (1986), „Howard The Duck” (1986), „Tucker: The Man And His Dream” (1988) cat si pentru filme de animatie precum „The Land Before Time” (1988).  

Lucas a revolutionat si cinematografele cu sistemul THX, creat pentru a mentine standardele calitative in vizionarea filmelor si continuat sa faca filme ce au dus la dezvoltarea pe mai multe planuri a industriei filmului. In 1992, a castigat premiul Irving G. Thalberg, dar productiile cinematografice, in afara de „Indiana Jones” si „Star Wars”, nu au avut prea mare succes.  

Potrivit revistei Forbes, in 2010, George Lucas se afla pe locul al 316-lea in topul celor mai mari averi personale de pe planeta, cu 3 miliarde de dolari.

Echipa InOras.ro ii ureaza „La multi ani”! 

Sursa: www.cinemarx.ro
Sursa foto: www.tamalabaldwin.com

Search

martie, 2024