53 de ani de Bono

Sarbatoritul zilei de astazi este Paul David Hewson sau Bono, cum este cunoscut de cei mai multi dintre noi. Solistul trupei irlandeze de rock U2 este renumit pentru implicarea sa in actiunile de caritate. Tocmai de aceea a fost nominalizat de trei ori la premiile Nobel pentru Pace (2003, 2005, 2006).  

In 1976, Bono a raspuns unui anunt pus de Larry Mullen Jr., colegul sau de scoala care cauta oameni pentru a forma un grup rock. La fel au facut si David Evans (The Edge), Dick Evans si Adam Clayton. Cei patru membri au creat formatia rock „Feedback”, nume ce curand a fost schimbat cu „The Hype”, pentru ca mai apoi sa se definitiveze in U2.  

Bono a colaborat cu artisti renumiti din lumea muzicii, precum Frank Sinatra, Johnny Cash, Willie Nelson, Luciano Pavarotti, Roy Orbison, Bob Dylan, BB King, Ray Charles, Quincy Jones, Bruce Springsteen, Tony Bennett, Clannad, The Corrs sau Wyclef.  

Ca un fapt inedit, Bono nu este vazut in public aproape niciodata fara ochelarii sai fumurii. Acest „look” provine de la schimbarea produsa de grup, „noul U2”, din 1990. Intr-un interviu dat revistei Rolling Stone in 2005, Bono a spus ca 50% din ideea de a purta tot timpul ochelari de soare este si din cauza faptului ca-l supara lumina flash-urilor, concluzionand: „Este o parte personalizare, parte vanitate si parte sensibilitate”.  

Din 1999 s-a implicat in actiuni menite sa sprijine demersul de scutire a platii datoriei externe a tarilor din lumea a III-a. Bono a ajutat si a colaborat cu organizatii ca „Amnistia International”, „Free Burma”, „The Chernobyl Children’s Project”, „The One Campaign” si „Greenpeace”, dar si multe alte fundatii f pentru controlul si combaterea SIDA in Africa.  

Bono este singurul artist care a fost nominalizat la Oscar, Globul de Aur, Premiile Grammy si la Premiul Nobel de trei ori, iar in 2006 a fost numit Cavaler al Ordinului Imperiului Britanic.  

Echipa InOras.ro ii ureaza „La multi ani”! 

Sursa: www.ro.wikipedia.org   
Sursa foto: www.revistatango.ro

Search

aprilie, 2024