Eclipsa de soare pe 9 si 10 mai

Doua eclipse de Soare au loc in 2013, prima dintre ele va fi vizibila pe 9 si 10 mai si va transforma Soarele intr-un urias „cerc de foc”. Eclipsa inelara de Soare ce va avea loc pe 10 mai este cea de-a zecea eclipsa de acest gen din secolul al XXI-lea.  

Fenomenul nu va putea fi observat din Europa, insa joi si vineri va fi vizibil in anumite parti ale Australiei si din Oceanul Pacific. Cu toate acestea, noi vom putea vedea eclipsa de soare online, prin transmisia video realizata de Slooh Space Camera incepand de joi, ora 21:30 GMT, 00:30 ora Romaniei.  

„95% din Soare va fi acoperit de Luna in momentul de apogeu al eclipsei, insa cerul nu se va vedea mai intunecat” a explicat astronomul Williams College.  

Oamenii de stiinta recomanda pentru cei care pot si vor sa urmareasca eclipsa sa foloseasca ochelari si dispozitive speciale. In Filipine, Hawaii, estul Indoneziei, Papua Noua Guinee si parti din Noua Zeelanda se va putea vedea doar o eclipsa partiala.  

In Romania, prima eclipsa partiala de Soare se va putea vedea de abia in 2015, iar una totala nu va fi vizibila in tara noastra decat pe 3 septembrie 2081. 

Sursa: www.protv.ro
Sursa foto: www.evz.ro

Search

mai, 2024