La multi ani de Sfantul Gheorghe

Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, numit si purtatorul de biruinta, este un sfant megalomartir, pomenit de aproape toate Bisericile tradiționale, de obicei pe data de 23 aprilie. Sfantul Gheorghe s-a nascut in Capadocia intr-o familie crestina. In timpul imparatului Diocletian (284-305), s-a inrolat in armata romana si s-a facut in scurta vreme renumit pentru forta, priceperea si vitejia lui in lupta, astfel incat a fost ridicat la rang de ofiter in armata imperiala.  

In anul 303, Diocletian a emis un edict de persecutie a crestinilor, care a declansat un imens val de arestari, torturi si crime, toate sub lozinca imperiala „nomen christianorum deleto” (numele crestinilor sa fie sters). Aflat in preajma imparatului si vazand cruzimea de care erau in stare persecutorii, Sfantul Gheorghe a mers de bunavoie in fata lui Diocletian marturisindu-si credinta in Hristos. Uimit de curajul soldatului sau, acesta l-a trimis la inchisoare.  

A fost supus unor torturi groaznice, fiind „trecut prin toate vamile muceniciei”, cum se spune in relatarea martiriului Sfantului Mare Mucenic Gheorghe. Printre cei care au asistat la groaznicele torturi si care, convinsi ca taria si curajul Sfantului tin de o putere nefireasca, s-au convertit la crestinism se numara si sotia lui Diocletian, Alexandra. Intrucat Sf. Gheorghe a respins oferta imparatului de a-i acorda inalte onoruri in schimbul renuntarii la crestinism, Dioclețian a ordonat omorarea prin decapitare a acestuia si a sotiei lui.  

Potrivit statisticilor Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, peste 900.000 de romani poarta numele Sfantului Mare Mucenic Gheorghe. Mai exact, 910.507 de cetateni romani, dintre care 727.351 de barbati si 183.156 de femei, isi sarbatoresc onomastica cu ocazia Sfantului Mare Mucenic Gheorghe.  

Din totalul romancelor, 133.845 poarta numele de Georgeta, alte 33.877– Gheorghita, Ghiorghita si 14.929 – Geta, in timp ce 505 de femei poarta numele de Ghita. Majoritatea barbatilor se numesc Gheorghe, Ghiorghe (551.885), George (146.574), Gheorghita, Ghiorghita (24.022), iar Ghita (4.870).  

Echipa InOras.ro le ureaza „La multi ani” tuturor sarbatoritilor de astazi!

Sursa: www.romanialibera.ro

Sursa foto: www.dcnews.ro  

Search

mai, 2024