Anul Verdi sarbatorit la Iasi prin premiera Aida

Iesenii se pot bucura saptamana aceasta de premiera spectacolului ,,Aida”, opera in patru acte a renumitului compozitor italian Giuseppe Verdi.  

Prima premiera are loc joi, 25 aprilie, ora 18.30, in Sala Mare a Teatrului National Iasi, iar cea de-a doua reprezentatie duminica, 28 aprilie. Spectacolul ,,Aida” este dirijat de David Crescenzi si regia ii apartine maestrului ungur Andras  Kurthy. Decorul este realizat de Laszlo Szekely, iar costumele poarta semnatura Zsuzsanna Kiss. Coregraful spectacolului este Adrian Muresan de la Opera Maghiara Cluj-Napoca.  

„Aida” se joaca la Iasi dupa o absenta de 9 ani, in anul aniversar Verdi. Managerul Operei Nationala Romane Iasi, Beatrice Rancea a oferit cateva detalii referitoare la premiera spectacolului ,,Aida”. „Este pentru prima data cand in 93 de ani, in orchestra folosim 6 trompete egiptene care se folosesc numai in spectacolul «Aida». Iar noi am reusit si le-am achizitionat”, a declarat Beatrice Rancea.  

Opera ieseana o are invitata pe renumita soprana Mariana Krilovici, care se ocupa de pregatirea vocala a solistilor distribuiti in spectacolul ,,Aida”. Aceasta a vorbit despre experinta sa, pe care a impartasit-o cu solistii ieseni. „Rolul Aida l-am interpretat de foarte multe ori. Este un rol care m-a consacrat, un rol care m-a facut sa ma bucur enorm, dar si sa sufar pentru ca este foarte greu. Aici, la Iasi, retraiesc cu ei emotiile de atunci, dar aceasta bucurie de darui ceea ce tu stii si ai invatat, sa o dai celuilalt si sa vezi ca a putut sa faca un pas inainte, este o satisfactie mai mare decat aplauzele pe care eu le-am primit dupa un spectacol” , a declarat soprana Mariana Krilovici  

Distributia operei reuneste pe scena 225 de interpreti, iar figuratia a fost asigurata de personal din cadrul Jandarmeriei si al Politiei Locale.  

Biletele pentru cele doua premiere au fost epuizate de mai bine de 3 saptamani. O altă reprezentatie va avea loc joi, 9 mai. Pretul unui bilet pentru acest spectacol este de 20 lei la balcon, 30 lei daca este preferat stalul si 50 lei pentru loja. / Lucia AMORARITEI

Sursa foto: www.operaiasi.ro

Search

mai, 2024