124 de ani de Charlie Chaplin

Unul dintre starurile de film ale secolului al XX-lea, Sir Charles Spencer „Charlie” Chaplin, a fost un actor englez  si regizor de film din epoca filmului mut. A fost influentat de predecesorul sau, actorul de comedie francez Max Linder. Cariera sa in lumea Viaţa lui de divertismentului a durat peste 75 de ani, din etapa victoriana si Music Hall in Marea Britanie ca interpret-copil, pana aproape de moartea sa la varsta de 88 de ani.  

La varsta de 17 ani, Chaplin s-a alaturat trupei de vodevil a fratelui sau vitreg. Mack Sennett, inovatorul comediilor americane de tip sceneta, l-a descoperit pe Chaplin in timpul unei aparitii in America a trupei de vodevil, iar in 1913 i-a oferit un contract pentru a aparea in filmele sale produse de Compania Keystone.  

Principalul personaj al lui Chaplin a fost „Vagabondul”, un personaj fara adapost cu maniere rafinate, haine si distinctia unui gentleman. Chaplin avea sa interpreteze acest personaj in mai bine de 70 de filme. In era filmului mut, umorul grosolan era cel care aducea audienta, iar Chaplin era un maestru al comediei fizice. Chaplin a regizat, a interpretat rolul principal, a scris scenariul, a produs si compus muzica comediilor sale de lung metraj: „Pustiul” (1921), „Febra aurului” (1925), „Luminile orasului” (1925), „Vremuri moderne” (1936) si „Dictatorul” (1940), care faceau referire la probleme sociale si politice ale vremii  

Dupa aparitia filmului sonor, la sfarsitul anilor ’20, Chaplin a aparut mai rar in filme, insa faima sa a continuat sa creasca, pe masura ce filmele sale au dobandit un public nou si au fost recunoscute drept filme clasice.  

Chaplin a decedat in somn in prima zi de Craciun, in 1977. In 1978, cadavrul sau a fost furat de un grup de mecanici elvetieni, cu scopul de a cere bani de rascumparare de la familia lui Chaplin, insa acestia au fost prinsi de politie, iar corpul lui Charlie Chaplin a fost recuperat si reinhumat sub 1,8 metri de beton pentru a preveni alte incidente.  

In 1999, Institutul American de Film l-a clasat pe Chaplin intre cele zece cele mai mari legende de pe marele ecran din toate timpurile.

 

Echipa InOras.ro va invita sa revizionati minunatele filme cu Charlie Chaplin! 

Sursa: www.ro.wikipedia.org
Sursa foto: www.eclectariumshuker.blogspot.com

Search

aprilie, 2024