63 de ani de Silviu Purcarete

Unul dintre cei mai renumiti regizori de opera si de teatru, Silviu Purcarete are o experienta de peste 30 de ani. Regizorul este membru cu titlu personal al Uniunii Teatrelor din Europa, detinator al Golden Globe Peter Brook Prize pentru „Cea mai buna regie teatrala” in 1995 si „Premiul pentru excelenta artistica” al Fundatiei Hamada (Festivalul International de la Edinburgh, 1991).  

Silviu Purcarete a absolvit sectia de regie a IATC-ului in 1974. Dupa colaborarile cu Teatrul din Piatra Neamt („Romeo si Julieta” de Shakespeare) si Teatrul din Constanta („Ecuba” de Euripide, „Miles Gloriosus” de Plaut), incepand din 1978 lucreaza la Teatrul Mic din Bucuresti si devine profesor la Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica.  

Numele sau e legat in principal de colaborarea cu Teatrul National din Craiova cu care prezinta: „Piticul din gradina de vara” de D.R.Popescu (1989); „Ubu rex cu scene din Macbeth”, dupa Alfred Jarry si W. Shakespeare (1990); „Titus Andronicus” de W. Shakespeare (1992); „Phaedra”, dupa Seneca si Euripide (1993); „Orestia”, dupa Eschil (1998); „A douasprezecea noapte”, dupa W. Shakespeare (2004); „Masura pentru masura” de W. Shakespeare (2008); „Furtuna”, dupa W. Shakespeare (2012).  

In anul 1996 devine director al Centrului Dramatic din Limoges pentru care produce, printre altele „Orestia”, „Trei surori” si „Don Juan” si unde, doi ani dupa creeaza o scoala pentru tineri actori. In strainatate pune in scena si opere lirice printre care: „La Bohème” de Giacomo Puccini (Essen), „Parsifal” de Richard Wagner (Scottish Opera), „Roberto Devereux” de Gaetano Donizetti (Wiener Staatsoper), „Castor et Polux” de Jean-Philippe Rameau (Opera Bonn), „Ingerul de foc „de Serghei Prokofiev (Csokonai Theatre Debrecen).  

Silviu Purcarete este si regizorul peliculei „Undeva la Palilula” (2012), un film destul de controversat, dar care a primit cele mai multe nominalizari la Premiile Gopo de anul acesta si a fost recompesant cu sapte trofee. Pelicula reprezinta debutul cinematografic al regizorului de teatru, fiind un proiect grandios care reuneste importante nume din lumea teatrului si filmului romanesc.  

Echipa InOras.ro ii ureaza „La multi ani” maestrului Silviu Purcarete si va sfatuieste sa nu ratati niciun spectacol de teatru sau de opera regizat de el! 

Sursa: www.ro.wikipedia.org  
Sursa foto: www.cinemarx.ro

Search

mai, 2024