Ziua Mondiala a Teatrului

Astazi sarbatorim una dintre cele mai frumoase arte create de umanitate, si anume, teatrul. Ziua Mondiala a Teatrului a fost creata de Institutul International de Teatru in cadrul Congresului Mondial de la Viena in anul 1961 si a fost sarbatorita prima oara in 1962, la 27 martie, ziua in care se deschidea stagiunea „Teatrului Natiunilor” din Paris.  

De atunci, in fiecare an, la aceeasi data, comunitatea teatrala internationala, artisti si public deopotriva, celebreaza Ziua Mondiala a Teatrului. Infiintat in 1948 la initiativa UNESCO si a unor personalitati de seama din domeniul teatrului, Institutul International de Teatru este cea mai importanta organizatie internationala neguvernamentala din domeniul artelor spectacolului, avand relatii oficiale de consultare si asociere cu UNESCO.  

In fiecare an, de Ziua Mondiala a Teatrului, o personalitate din lumea artelor spectacolului sau din alt domeniu al culturii este invitata sa-si exprime gandurile legate de acest eveniment, intr-un mesaj international, care se difuzeaza in lumea intreaga, in zeci de limbi. In 1962, primul mesaj international a fost semnat de Jean Cocteau. Mesajul international din acest an este semnat de Dario Fo, dramaturg, regizor de teatru, actor, compozitor italian si laureat al „Premiului Nobel pentru Literatura” in 1997.  

In Romania, mesajul national este scris de actorul Ion Caramitru: „Este loc in Teatru pentru toti cei care au talent. Cred, insa, ca pentru a face Teatru adevarat si viu e nevoie de mai mult. Pasiune?, spun unii. Sacrificiu?, altii. Si una si alta, dar, mai ales, implicarea adanca a lui in realitatea zilei, in analiza vremurilor pe care le traim, in politica de zi cu zi. Vocatia Teatrului este constructia unei lumi mai bune, cu drept de preemptiune asupra bunurilor omenirii pe care trebuie sa le intoarca spre folosinta generatiilor care se succed”, spune presedintele UNITER.  

Cu ocazia acestei zile, teatrele din toata tara vor juca spectacole din propriul repertoriu sub semnul Campaniei Nationale „Artistii pentru artisti”,  prin care se strang bani pentru Fondul de Solidaritate Teatrala. 

Sursa: www.observatorcultural.ro
Sursa foto: www.harrisacademyofhearts.com

Search

decembrie, 2024