Ziua Internationala a Francofoniei

Parlez-vous francais?

Ziua Internationala a Francofoniei, sarbatorita in fiecare an pe 20 martie, este un eveniment care se intinde pe toata luna martie, o luna plina de manifestari culturale, artistice si educationale, care au drept scop promovarea limbii franceze.

Debutul celebrarii Francofoniei interguvernamentale a fost marcat de crearea Agentiei de Cooperare Culturala si Tehnica (ACCT), la 20 martie 1970 in Niamey (Niger). Aflandu-se in continua cooperare si largire teritoriala, organismul a devenit in 1999 Agentia Interguvernamentala a Francofoniei (AIF). Din 2006, AIF s-a transformat in Organizatia Internationala a Francofoniei si pune accentul pe patru domenii prioritare:

  • limba franceza si diversitatea culturala si lingvistica;
  • pacea, democratia si drepturile omului;
  • educatia, formarea si invatamantul superior;
  • dezvoltarea durabila si solidaritatea.

 

In cifre, spatiul francofon inseamna peste 220 milioane de oameni, in jur de 900 000 profesori de limba franceza si 77 state si guverne membre a OIF. In plus, in Uniunea Europeana, franceza este a doua limba utilizata (19%), dupa engleza (41%), insa in fata germanei (10%) si a limbii spaniole (7%).

 

20 de ani de francofonie in Romania

Ziua Internationala a Francofoniei este si motiv de sarbatoare pentru poporul roman, intrucat se implinesc douazeci de ani de cand Romania a aderat la Organizatia Internationala a Francofoniei. Romania a devenit membru observator al comunitatii statelor si guvernelor avand in comun limba franceza in cadrul Sommet-ului de la Versailles din 1991. In 1993,  la urmatorul sommet din Maurice (Mauritius), Romania a obtinut statutul de membru cu drepturi depline al acestei structuri.  

Cu toate acestea, legaturile Romaniei cu spatiul francofon dateaza din secolul al XVIII-lea, cultura si limba franceza patrunzand masiv in educatia membrilor inaltei societati romanesti. In secolul al XIX-lea, franceza a devenit instrumentul si mijlocul privilegiat de acces la modernitate. Incepand cu 1830, studiul francezei a fost introdus in scolile din Bucuresti si Iasi.

Dimensiunea francofona a Romaniei s-a dezvoltat in special in prima jumatate a secolului XX. Atunci, Bucurestiul a devenit „Micul Paris”.

 

Voua va place limba franceza? Ce recomandari de filme si melodii ne-ati face, ca sa intretinem spiritul francofon astazi?

 

 
Sursa: www.mae.ro /  http://www.20mars.francophonie.org/ Sursa foto: www.auf.org / www.icr.ro

Search

noiembrie, 2024