54 de ani de Felicia Filip

Nascuta in Slatina, soprana Felicia Filip este una dintre vocile de aur ale Romaniei. Inzestrata cu un temperament pasional si cu naturalete, Felicia Filip a cantat pe cele mai mari scene internationale, impreionand publicul cu glasul sau unic.  

Artista a inceput studiile muzicale ca violonista. A devenit studenta de canto la Academia de muzica din Bucuresti, unde a avut-o ca profesoara pe soprana Georgeta Stoleriu. Dupa absolvire s-a angajat ca solista la Opera Nationala Romana. Debutul sau pe scena internationala a venit in 1991, la Basel, in Elvetia. Au urmat apoi Opera Regala „Covent Garden”, Teatrele de Opera din Viena, Hamburg, Barcelona, Dresda, Frankfurt, Toronto, Toulouse si multe altele.  

Soprana Felicia Filip detine un repertoriu extrem de vast, ce cuprinde lucrari ale marilor compozitori de opera, opereta, lieduri si muzica vocal simfonica (Verdi, Rossini, Donizetti, Bellini, Mozart, Bizet, Puccini, Beethoven, Schubert, Schumann). A colaborat in spectacole si concerte cu solisti ca Monserrat Caballe, Roberto Alagna, Francesco Araiza, Juan Pons, Franco Farina, Salvatore Fisichella, Marcelo Alvarez si Fabio Armiliato.  

Felicia Filip a realizat o premiera in muzica romaneasca, fiind prima soprana care s-a asociat cu o trupa rock, dupa modelul Montserrat Caballe – Freddie Mercury. Impreuna cu trupa Iris, artista a realizat primul album de rock-simfonic din Romania, „Athenaeum”, urmat in 2007 de colaborarea pe care au avut-o in realizarea albumului „Iris 30 de ani: Cei ce vor fi”.  

Felicia Filip este unica solista de opera din lume care a castigat toate Premiile Mozart, atat in 1983 la Barcelona, cat si in 1987 la Viena si in 1991 la Toronto. De asemenea, ea a fost decorata de Presedintele Romaniei cu titlul de „Cavaler al Meritului Cultural”, cea mai inalta distinctie acordata unui cantaret roman in activitate.  

Echipa InOras.ro ii ureaza „La multi ani”! 

Sursa: ro.wikipedia.org   
Sursa foto: www.agentiadecarte.ro

Search

mai, 2024