2 ani de la dezastrul nuclear de la Fukushima

Iata ca au trecut doi ani de cand centrala nucleara de la Fukushima a fost avariata de tsunami-ul provocat de cutremurul de 9 grade care a lovit Japonia. Accidentul a declansat cea mai mare criza nucleara civila de dupa cea inregistrata la Cernobal (Ucraina) in 1986. In urma accidentului nuclear, circa 160.000 de persoane care locuiau in imprejurimile centralei au fost nevoiti sa isi abandoneze locuintele din cauza emisiilor de particule radioactive in aerul, solul si apa din regiune.

Complexul nuclear de la Fukushima este compus din doua centrale nucleare, Fukushima Daini si Fukushima Daiichi. Constructiile la centrala nucleara Fukushima Daiichi au inceput in 1966 si s-au finalizat in 1971. Fukushima Daiichi care a fost afectata de explozii, are sase reactoare functionale care dezvolta o putere de 4,7 GW si inca doua in constructie.

In urma cutremurului, centrala s-a oprit automat, insa a fost distrusa sursa externa de electricitate pentru reactoarele nucleare. Astfel au intrat in functiune generatoarele de curent care au asigurat energia necesara racirii reactoarelor, dar valul tsunami care a urmat cutremurului a fost mai mare decat au estimat proiectantii centralei, iar generatoarele au fost inundate. Acest lucru nu a mai permis racirea reactoarelor in mod controlat.

Reactoarele 1, 2, 3 au fost afectate de cate o explozie, iar reactorul numarul 4 care era oprit pentru lucrari de intretinere in momentul cutremurului, a fost afectat ulterior de o deflagratie provocata de scurgeri de hidrogen, care a declansat o serie de incendii extrem de dificil de controlat si de stins.

Industria energiei nucleare din Japonia a pierdut 46 miliarde de dolari dupa dezastrul de la Fukushima. Radiatiile au contaminat „o zona moarta” de cateva sute de kilometri patrati in jurul centralei nucleare, iar urme de material radioactiv au fost descoperite chiar si la distante uriase, in America de Nord sau Europa.

Cutremurul din Tōhoku din 11 martie 2011 a avut epicentrul in regiunea Tohoku din oceanul Pacific, in apropierea orasului japonez Sendai, aflat pe coasta de est a Japoniei. Cutremurul a provocat valuri tsunami ale Pacificului de pana la zece metri in inaltime. In urma acestor evenimente, aproximativ 19.000 de oameni au decedat sau au fost dati disparuti.

Ca urmare a cutremurului, NASA a calculat ca ziua s-a scurtat cu 1,8 microsecunde din cauza rotatiei accelerate a Pamantului. De asemenea, cutremurul a facut ca Japonia sa se deplaseze cu 2.4 m fata de pozitie anterioara seismului.

 
Sursa: www.wikipedia.org / www.romania-actualitati.ro  
Sursa foto: www.fukushima.org.ua

Search

decembrie, 2024