Cei 40 de mucenici: semnificatii si traditii

Credinciosii ortodocsi ii sarbatoresc azi pe cei 40 de Mucenici din Sevastia, soldati condamnati la moarte pentru ca si-au marturisit credinta in Iisus Hristos. Cei 40 de mucenici se aflau sub conducerea imparatului roman Licinius. Trei dintre ei erau foarte priceputi in studiul Scripturilor. Afland despre credinta lor, Agricolae, guvernatorul Armeniei, i-a silit sa se inchine idolilor. Acestia au refuzat si au fost intemnitati timp de 8 zile, batuti cu pietre si ademeniti cu daruri. In cele din urma, guvernatorul i-a condamnat la moarte prin inghetare in lacul Sevastiei. Unul din cei 40 a cedat si a iesit din lac, dar a murit in acelasi moment, locul lui fiind luat de alt soldat.

In acea noapte s-au petrecut mari minuni: apa lacului s-a incalzit, gheata s-a topit si 40 de cununi stralucitoare au pogorat asupra mucenicilor. In zori, au fost scosi vii din lac, li s-au zdrobit fluierele picioarelor si au fost lasati sa moara. Ramasitele lor au fost arse, iar cenusa aruncata in lac. Moastele lor au fost raspandite la diverse biserici din spatiul ortodox.

Sarbatoarea crestina a Sfintilor 40 de Mucenici din Sevastia a generat o sarbatoare traditionala romaneasca, Mucenicii sau Macinicii, colacei in forma de opt, unsi cu miere si nuca.

In credinta populara, in ziua mucenicilor se incheie zilele babelor, lasand loc zilelor mosilor, zile calde. De aceea, in aceasta zi se fac numeroase ritualuri de alungare a gerului. In ziua mucenicilor se deschid mormintele si portile Raiului.

Traditii in diferite regiuni ale tarii:

  • In Moldova, muceniciiau forma cifrei 8, o stilizare a formei umane, si sunt copti din aluat de cozonac, apoi unsi cu miere si nuca;
  • In Dobrogea, se pastreaza aceeasi forma, dar mucenicii sunt mai mici si sunt fierti in apa cu zahar, cu scortisoara si nuca, simbolizand lacul in care au fost aruncati Sfintii Mucenici;
  • In Muntenia, pe langa „bradosii” (mucenici) obisnuiti, se face o Uitata pentru morti, un mucenic mai mare, dar orb, pe care copii il joaca in jurul focului si care este dedicat celor morti care pe timpul anului au fost uitati.

Tot in aceasta zi se vorbeste despre traditia celor 40 de pahare de vin, pe care barbatii trebuie sa le bea in ziua de Mucenici. Se spune ca acestea reprezinta sangele varsat de cei 40 de sfinti mucenici din cetatea Sevastei. Cei care nu pot sa bea cele 40 de pahare, e bine ca macar sa guste putin vin sau sa fie stropit cu el, pentru a avea putere intregul an.

Echipa InOras.ro va ureaza o Zi a Mucenicilor frumoasa!

Sursa: www.realitatea.net Sursa foto: www.vrn.ro

Search

mai, 2024