Crezi ca nu poti pleca la studii in strainatate? Ei te-ar contrazice

Circula multe informatii in media despre studiul in strainatate, de cele mai multe ori contradictorii: ca necesita o investitie mare, ca nu e nevoie de atat de multi bani, ca trebuie sa ai note mari, ca poti reusi si daca esti un elev de nivel mediu, insa ai o motivatie puternica. Pentru a afla care dintre aceste date sunt cele adevarate, cel mai bine este sa obtii informatiile de la surse avizate, cum sunt cele peste 100 de universitati prezente la editia a 12-a a celui mai mare targ international de universitati din Europa de Est, RIUF.

Alaturi de ele, la eveniment vor fi prezenti si studenti romani, care iti vor impartasi din experienta lor la studii in strainatate. Insa, pana sa ajungi sa discuti cu ei, iata povestile a doi tineri care au reusit sa depaseasca orice obstacol si au devenit studenti internationali.

 

Vlad Stoian, actual student in anul 4 la University of Portsmouth din Marea Britanie, povesteste, despre primele lui ganduri atunci cand a plecat:

Nu ma loveam numai de ideea de a locui pentru prima data singur, intr-o tara straina, in care nu cunosteam pe nimeni sau de un sistem educational nou pentru mine, ci si de faptul ca urma sa traiesc cu un buget limitat. Plecam stiind ca ma pot baza pe aproximativ 4.000 de euro in urmatoarele 10 luni, economiile alor mei, in ideea caimi voi gasi un job curand si voi putea saimi platesc macar o parte din cheltuieli.

Desi e nevoie de multa perseverenta pentru a gasi un loc de munca part time, Vlad a reusit sa lucreze din anul 2, pentru universitate, iar in anul 3, multumita structurii anului scolar a programului pe care l-a ales, a inceput un internship la o banca in Londra:

Din anul 2 eram deja independent financiar de ai mei (cu mici exceptii). Deja in anul trei-anul de internship-reuseam sa strang bani pentru ultimul an de facultate, economii cu care ma descurc si acum, cu 4-5 luni inainte de absolvire.

Povestea intreaga a lui Vlad poate fi citita aici.

 

Traseul lui Sebastian a fost unul diferit. Sebastian Barbu, actual absolvent de master al University of Coventry, din Marea Britanie, a inceput sa stranga informatii de la sfarsitul anului 2 de facultate, pe vremea cand studia in Romania. A aflat de oportunitatile multiple de master in afara tarii si, pentru ca isi dorea si sa calatoreasca, a cautat date despre studiul in strainatate, urmarind programele din domeniul care-l interesau (Marketing) si care se incadrau in bugetul lui. A reusit sa gaseasca mai multe informatii intr-un loc, RIUF:

E foarte interesant sa-ti spuna cineva, punctat, exact ce te intereseaza, in loc sa stai tu sa cauti printer cele 100 universitati de top din Europa. Initial am ezitat, cred ca vreo 2 saptamani. Un eran convins ca o sa am vreo sansa, avand in vedere ca nu am fost tocmai student de nota 10. Dar pana un incerci, un ai de unde sa stii.

Dupa 3 aplicatii la universitati, a aflat ca a fost acceptat la toate. Singura conditie a fost ca nota la examenul de licenta sa fie peste 8. Sebastian mai spune si ca, din momentul in care a aflat ca sta in puterea lui sa fie admis la studii in strainatate, a fost motivat de faptul ca simtea ca nu are ce sa piarda, insa trebuia sa incerce.

Facultatea si masteratul m-au ajutat sa pun problema diferit, sa reusesc sa ma organizez mai bine, sa inteleg cu adevarat ce vreau de la viata.Dupa un an petrecut acolo eram alta persoana.

Povestea intreaga a lui Sebastian poate fi citita aici.

 

Daca iti doresti si tu sa traiesti o experienta asemanatoare, insa crezi ca nu ai suficiente informatii, vino sa discuti direct cu reprezentantii a peste 35 de universitati din lume si cu romani studenti la aceste universitati, prezenti la RIUF pe 21 martie la Hotel Unirea din Iasi. In plus, poti participa la de workshop-uri si seminarii care te vor ajuta sa intelegi detaliile relevante pentru subiectele care te intereseaza.

Te poti inregistra pentru eveniment si pe site-ul http://www.riuf.ro/

Educativa este un grup de companii private si organizatii non-guvernamentale ce dezvolta si promoveaza impreuna proiecte si servicii ce ofera tinerilor romani oportunitati de dezvoltare personala si profesionala. Principalele proiecte marca Educativa:

  • Edmundo – serviciul gratuit de consiliere pentrustudii in strainatate;
  • Reviro – oferirea a cat mai multe oportunitati de cariera interesante si atractive tinerilor romani cu experienta academica si/sau profesionala in strainatate;
  • RIUF – Romanian International University Fair, cel mai mare targ de universitati din Romania.

Sursa foto: www.blidaru.net

Search

decembrie, 2024