62 de ani de Chris Rea

„Looking for the summer”, „Auberge”, „The Blue Cafe”, „The Road to Hell”, „Josephine” – acestea sunt doar unele dintre cele mai cunoscute melodii ale lui Christopher Anton Rea, sarbatoritul nostru de astazi. Nascut in Middlesbrough, Anglia, Chris Rea a vandut peste 30 de milioane de discuri in intreaga sa cariera.  

In 1978, Rea lanseaza albumul sau de debut, „Whatever Happened to Benny Santini?”. Primul single de pe acest material, „Fool (If You Think It’s Over)” este cel mai mare hit al sau din Statele Unite, ocupand locul 12 in Billboard Hot 100.  

In anii ’80, Chris Rea lanseaza opt albume, prin care incearca sa atraga atentia Europei asupra vocii sale deosebite. Abia in 1985, cu albumul „Shamrock Diarie’s” si melodiile „Stainsby Girls” si „Josephine”, audientele britanice au inceput sa il observe. In 1986, artistul a cantat in fata a 95.000 de oameni in Irlanda, in deschiderea trupei Queen. Au urmat alte 2 albume „The Road to Hell” şi „Auberge” care au ajuns pe primul loc in topurile din Marea Britanie si Europa.  

Dupa ce a fost diagnosticat cu cancer pancreatic, Chris Rea a facut o operatie in 2001, in urma careia avea 50% sanse de supravietuire. Rea si-a promis ca daca se va recupera, va reveni la radacinile sale blues. Lupta cu boala a declansat o schimbare completa in motivatie si management muzical. Rezultatul a fost „Blue Guitars”, o colectie de 11 CD-uri cu 137 de piese de inspiratie blues inregistrate in doar 18 luni, colectie completata de propriile sale picturi ca si coperti.  

Septembrie 2009 a fost luna lansarii noului material semnat Chris Rea – „Still So Far To Go: The Best of Chris Rea”, iar pe 1 ianuarie 2010 artistul a plecat intr-un turneu european care a inclus si Romania. In 2011, cantaretul a lansat proiectul „Santo Spirito Blues”, o compilatie de materiale: un DVD cu doua filme realizate de Rea si doua CD –uri cu soundtrack-uri, dar si cu melodii compuse de artist.  

Echipa InOras.ro ii ureaza „La multi ani” si cat mai multe hit-uri! 

Sursa foto: www.flickriver.com

Search

mai, 2024