Gerard Depardieu este Condamnat la viata

„Condamnat la viata” (A Farewell To Fools), primul film romanesc in care ii veti putea vedea laolalta pe celebrii Gerard Depardieu si Harvey Keitel, va avea premiera pe 15 martie si va intra in 42 de cinematografe din toata tara.  

Adaptare dupa nuvela „Moartea lui Ipu”, de Titus Popovici, „Condamnat la viata” in regia lui Bogdan Dreyer poate fi considerat un remake dupa „Si atunci i-am condamnat pe toti la moarte” al lui Sergiu Nicolaescu, din 1971.  

Alaturi de Gerard Depardieu, Harvey Keitel si Laura Morante, in film ii veti mai putea recunoaste si pe actorii romani: Alexandru Bindea, Gheorghe Visu, Daniela Nane, Nicodim Ungureanu și copilul Bogdan Iancu. Regia este semnata de Bogdan Dreyer, iar scenariul, de Anusavan Salamanian.  

Sinopsis

Ultimele zile ale celui de-al doilea razboi mondial intr-un sat din Transilvania. Un soldat german este gasit mort la marginea unui sat de catre un baiat de 11 ani (Bogdan Iancu). Nu se stie cine este vinovatul, iar ofiterii germani ameninta ca ii vor executa pe cei mai importanti zece membri ai comunitatii daca faptasul nu se va preda. Ca sa scape, acestia din urma incearca sa-l convinga pe Ipu, „nebunul satului” (Gerard Depardieu), sa-si asume el vina, in schimbul promisiunii unei inmormantari fastuoase si a unor recompense pentru familia lui.  

Despre film

Ca o contrapondere la ororile razboiului, in film exista momente foarte poetice care ilustreaza relatia simpla si lipsita de ipocrizie a doua personaje: „nebunul satului” si un baietel care fuge de bombardamentele din orasul sau. Poezia aceasta va insoti intreaga poveste, facand-o captivanta pentru publicul larg.  

Relatiile umane sunt in prim plan in film, in timp ce razboiul ramane mereu in fundal. Deciziile despre moarte si viata se iau in momente aparent triviale, cum ar fi o cina intre „prieteni” sau, mai precis, „complici”.  

Finalul este surprinzator. (Si, in acelasi timp, mult disputat, asa cum poate ati auzit din presa ultimelor zile.) Ipocriziei elitei i se opune inocenta protagonistului (Ipu, jucat de Depardieu) care, in felul sau propriu, impune un cod al dreptatii prezent, de altfel, in interiorul fiecarei fiinte umane.  

„Condamnat la viata” este produs de Family Film si co-produs de Daniel Zuta Filmproduktion si Minds Meet BVBA (Belgia), cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei, Media-Tique, TVR1, United Media Services, Mediaedgia Romania, Mindshare Media, The Media Partnership, Starcom Mediavest Group, BV McCann Erickson, Eurimages Council of Europe.

Search

mai, 2024