166 de ani de Alexander Graham Bell

Alexander Graham Bell, omul din spatele inventarii telefonului, a crescut in Edinburgh, Scotia, unde a studiat la Royal High School pana la varsta de 15 ani, dupa care s-a mutat in Anglia. Dupa ce a predat o perioada la Academia Weston House, a urmat cursurile Universitatii din Edinburgh. Tatal lui Bell era expert in dictie si corectarea vorbirii, iar Bell s-a perfectionat si el in domeniu. Era fascinat mai ales de comunicarea surdomutilor. Acest interes l-a determinat sa experimenteze modul in care se produc sunetele.  

Povestea „inventarii telefonului” si a patentarii acestei inventii este destul de controversata. Pe 14 februarie 1976, avocatul lui Bell a depus un brevet pentru primul „telegraf acustic” la Oficiul de Brevete din SUA, unde Bell se mutase de cativa ani. In aceeasi zi, un individ pe nume Elisha Grey a depus si el un brevet, ramanand inca neclar cine a avut primul ideea. De fapt, se spune ca Bell ar fi descoperit in mod intamplator transmiterea tonului la un „telegraf harmonic”, pe care nu a reusit sa-l reproduca mai tarziu. Cu toate acestea, i-a fost acordat patentul de inventie, desi aparatul sau nu functiona la acel moment. Bell a prezentat un aparat in stare de functionare mult mai tarziu dupa acordarea oficiala a patentului, dar acest aparat nu era construit dupa datele initiale ale patentului.  

Brevetul lui Bell era pentru „Metoda si aparatul de transmiterea sunetelor vocale sau altor sunete pe cale telegrafica, cu ajutorul ondulatiilor electrice, asemanatoare ca forma cu vibratiile de aer care insotesc sunetele vorbite sau alte sunete”.  

Pe 10 martie, Bell a efectuat cu succes o convorbire cu asistentul sau, Thomas Watson, folosind un aparat telefonic, in laboratorul de la Boston, rostind primele cuvinte comunicate vreodata la un telefon: „Domnule Watson, vino aici, vreau sa te vad”.  In urmatoarele luni, Bell si-a prezentat noul aparat mai multor oameni celebri, printre care imparatul Braziliei si regina Victoria a Angliei.  

Interesul crescut fata de telefon a dus la lansarea sa pe plan mondial si la succesul ce avea sa urmeze. In anii urmatori, telefonul s-a transformat dintr-o noutate senzationala intr-o intreprindere comerciala viabila. In 1877, s-a infiintat Bell Telephone Company si, in 1878, Bell a creat prima centrala telefonica la New Haven, in Connecticut. Designul aparatului s-a imbunatatit de-a lungul anilor si convorbirile interurbane au devenit comune. Pe 25 ianuarie 1915, Bell a sunat din New York la San Francisco, la o distanta de aproximativ 4.830 de kilometri si trei fusuri orare.  

Echipa InOras.ro ii multumeste lui Alexander Graham Bell pentru una dintre cele mai importante inventii: telefonul!  

Sursa foto: www.savoart.ro

Search

mai, 2024