Au fost anuntate nominalizarile la Premiile Gopo 2013

Cum cele mai importante gale si festivaluri de film internationale au avut deja loc, a venit timpul ca si tara noastra sa-si premieze cele mai bune filme si cei mai buni actori. Astfel, cea de-a saptea editie a Premiilor Gopo, care va avea loc pe 25 martie, la Opera Nationala din Bucuresti, a atras 61 de filme romanesti lansate in cinematografe sau in festivaluri in 2012. Gala va fi transmisa in direct si in exclusivitate la TV de ProCinema si va putea fi urmarita live si online, pe www.premiilegopo.ro, www.voyo.ro, dar si pe cea mai mare mediafatada din Romania, Cocor Media Channel.

In cursa pentru distinctia „Cel mai bun film” au intrat patru lungmetraje:

  • „Toata lumea din familia noastra” (regia: Radu Jude);
  • „Despre oameni si melci” (regia: Tudor Giurgiu);
  • „Visul lui Adalbert” (regia: Gabriel Achim);
  • „Undeva la Palilula” (regia: Silviu Purcarete).

Autorii celor patru filme – Radu Jude, Tudor Giurgiu, Gabriel Achim si Silviu Purcarete – concureaza si pentru statueta care rasplateste „Cea mai buna regie”.

La solicitarea regizorului Cristian Mungiu, organizatorii si juriul au decis sa nu ia in considerare pelicula „Dupa dealuri” pentru nominalizarile din acest an. De asemenea, considerand ca nu are suficiente optiuni, juriul a hotarat sa nu acorde nicio nominalizare la categoria „Cea mai buna actrita intr-un rol principal”.

Mihaela Sirbu („Toata lumea din familia noastra”), Tamara Buciuceanu-Botez („Toata lumea din familia noastra”), recompensata cu Premiul Gopo pentru intreaga activitate in 2012, Alina Berzunteanu („Despre oameni si melci”) si Ozana Oancea („Visul lui Adalbert”) sunt nominalizate la Premiul pentru „Cea mai buna actrita intr-un rol secundar”.

Statueta Gopo acordata „Celui mai bun actor intr-un rol principal” i-ar putea reveni unuia dintre cei trei protagonisti: Serban Pavlu („Toata lumea din familia noastra”), Adrian Titieni („Si caii sunt verzi pe pereti”), castigator la Gopo in 2012 la categoria „Cel mai bun actor intr-un rol secundar” si Gabriel Spahiu („Visul lui Adalbert”).

Nominalizarile la toate categoriile Premiilor Gopo au fost stabilite de un juriu de preselectie alcatuit din regizorul Marian Crisan, actrita Ana Ularu, producatoarea Velvet Moraru, directorul de imagine Alexandru Sterian, scenografa Viorica Petrovici si criticii de film Cristian Tudor Popescu, Cristi Luca, Alin Ludu Dumbrava, Cristi Marculescu,  Anca Gradinariu.

 

Lista completa a nominalizarilor este disponibila pe site-ul Pro Cinema

 
Sursa: www.premiilegopo.ro Sursa foto: www.cinemarx.ro

 

Search

mai, 2024