46 de ani de Kurt Cobain

Considerat unul dintre cei mai influenti solisti rock din toate timpurile, Kurt Donald Cobain, cantaret, chitarist si compozitor in formatia de muzica rock Nirvana, s-a nascut in Aberdeen, Washington. Cobain este recunoscut pentru versurile sale tulburatoare si pentru timbrul vocal special cu care interpreta piesele. Solistul trupei Nirvana, una dintre cele mai cunoscute patru trupe de grunge, alaturi de Alice in Chains, Pearl Jam si Soundgarden, este considerat, pana in ziua de azi, liderul „generatiei X”.  

Cobain a fost interesat de muzica inca de la o varsta frageda, la 14 ani el primind cadou prima sa chitara. Viata lui Kurt Cobain s-a schimbat intr-un mod dramatic atunci cand parintii sai au divortat, un eveniment care a avut un impact profund asupra vietii artistului si care s-a simtit si in melodiile compuse de Cobain.  

Ca si adolescent cu viata de familie haotica, Cobain si-a gasit eliberarea in scena punk din Pacificul de Nord-Vest, ducandu-se la concerte punk-rock din Seattle. Cobain s-a imprietenit pentru toata viata cu membrii trupei „The Melvins”, a caror muzica va influenta stilul trupei Nirvana.  

Bazele trupei Nirvana au fost puse in 1986, de catre Cobain, impreuna cu Krist Novoselic. In primii doi ani, trupa a devenit cunoscuta printre amatorii de grunge din Seattle. In 1991, lansarea videoclipului pentru piesa „Smells Like Teen Spirit” de pe albumul „Nevermind” a marcat schimbarea preferintelor in randul fanilor muzicii rock „mainstream”, de la glam metal, arena rock, sau dance-pop, catre grunge si rock-ul alternativ in general.  

Pe 8 aprilie 1994, Kurt Cobain este gasit in casa sa din Lake Washington, impuscat in cap. Verdictul politiei a fost sinucidere, Cobain lasand si o scrisoare de adio, in care spunea ca viata lui a devenit o minciuna, ca nu mai simte nici muzica, si nici scena – si ca nu mai poate continua. Cu toate acestea, moartea sa a fost extrem de controversata si multe voci au afirmat ca, de fapt, ar fi fost ucis.  

Nirvana s-a destramat dupa moartea lui Kurt Cobain, dar popularitatea trupei a continuat sa creasca, iar la opt ani dupa acest moment, un demo neterminat pe care trupa l-a inregistrat cu doua luni inainte de sinuciderea lui Cobain, „You Know You’re Right”, a ajuns pe locul intai in topurile radio din intreaga lume.    

Echipa InOras.ro ii multumeste lui Kurt Cobain pentru melodiile care ne-au schimbat o parte din viata!

Search

mai, 2024