80 de ani de Victor Rebengiuc

Nascut in Bucuresti, Victor Rebengiuc este unul dintre maestrii teatrului romanesc, contributia sa la dezvoltarea teatrului si a cinematografiei romnesti fiind una de de mare importanta. Performantele sale artistice sunt legate si de importante roluri in teatrul de televiziune si in Teatrul Radiofonic National.  

Victor Rebengiuc a absolvit UNATC la clasa profesorilor Aura Buzescu si Beate Fredanov. Este membru al trupei Teatrului Bulandra Bucuresti din 1957. Joaca insa si in spectacolele altor teatre cum ar fi: Teatrul National Bucuresti, Teatrul Mic, Teatrul National din Cluj Napoca sau Teatrul Arca.  

In perioada 1990-1996 a fost rector al UNATC „I. L. Caragiale” Bucuresti, iar din 1996 devine director al Teatrului Bulandra. In anul 2004, la cea de a treia editie a Festivalului International de Film Transilvania, a primit Premiul de Excelenta pentru intreaga cariera. In acelasi an a fost declarat de catre criticii de film din Romania „Cel mai bun actor” pentru rolul din filmul „Niki Ardelean, colonel in rezerva”, de Lucian Pintilie.  

In 2008, cand a implinit 75 de ani, editura Humanitas a lansat cartea „Victor Rebengiuc – Omul si actorul”, semnata de criticul Mihaela Michailov si jurnalista Simona Chitan. Cartea cuprinde interviuri cu actorul, cu sotia sa, Mariana Mihut, si fiul, Tudor Rebengiuc.   

Echipa InOras.ro ii ureaza „La multi ani”!

Search

iulie, 2024