60 de ani de Ovidiu Lipan Tandarica

Nascut in dulcele Targ al Iasului, Ovidiul Lipan Tandarica este unul dintre cei mai cunoscuti percutionisti romani. Supranumit „copilul teribil al tobelor” si, implicit, al rock-ului romanesc, Ovidiu Lipan a realizat din muzica sa un patrimoniu, reprezentand spiritul romanesc, balcanic. 

A urmat liceul Costache Negruzzi in paralel cu scoala de muzica (clarinet). In anul 1969 se alatura uneia dintre cele mai cunpscute trupe ale momentului, „Rosu & Negru”. In 1974 incepe colaborarea sa cu trupa „Phoenix”, in cadrul careia are o prestatie remarcabila, care continua pana in zilele noastre.  

In 1977, fuge din tara impreuna cu membrii formatiei „Phoenix”. In Germania a continuat sa cante in diverse formule (infiinteaza trupa MADHOUSE), cu care canta prin cluburile germane si la mari festivaluri internationale. In ianuarie 1990 a revenit in tara (Revolutia i-a prins pe Phoenix cantand in Hyde Park din Osnabruck), nu cu trupa, ci cu un convoi de ajutoare pentru copiii din Moldova, si cu maestrul Sergiu Celibidache.  

Incepand cu 1992, Ovidiul Lipan Tandarica isi face cunoscuta cariera solo. Artistul lanseaza un single si un LP, iar din 1999 apare cu proiecte ample (insotite de transpuneri discografice ale coloanelor sonore) initiate si dezvoltate intr-un spirit al muzicii romanesti traditionale, identitare. Asa a fost opera etno-rock „Visul Tobosarului”, precum si colaborarile cu „Fanfara 10 Prajini”, apoi „Renasterea / Pro Europa”, colaborari cu Gheorghe Zamfir, Grigore Lese, Marius Mihalache („Getica”).  

A sustinut concerte in lumea intreaga, cu mari succese la New York, New Mexico, Panama, Paris, a participat la nenumarate festivaluri, iar la 50 de ani a primit gradul de Cavaler de Onoare al Culturii romanesti. 

Echipa InOras.ro ii ureaza „La multi ani” si la cat mai multe concerte! 

Sursa foto: www.mediafax.ro

Search

martie, 2024