Romania participa la Carnavalul de la Venetia

In perioada 2-14 februarie 2013, Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia cu sprijinul Muzeului National al Satului „Dimitrie Gusti” din Bucuresti si in colaborare cu Scuola Grande di San Teodoro, organizeaza expozitia „ROMANIA: COSTUME SI MASTI POPULARE DE CEREMONIE” la Scuola Grande di San Teodoro din Venetia. Tema din acest an a Carnavalului de la Venetia este „Vivi in colori” (Traieste in culori).

Costumul popular romanesc reprezinta unul dintre cele mai expresive domenii de afirmare a creativitatii feminine. Din tesaturi de in si canepa, de lana si bumbac, din blanuri si postavuri, din borangic si matase, femeile au conceput ansambluri de forme expresive, de mare originalitate plastica, cu trasaturi artistice inconfundabile in context european.  

Portul traditional romanesc este un martor vizual capabil sa transmita peste veacuri, importante referinte cultural-istorice despre identitatea etnica, locul de provenienta, varsta si statutul civil al purtatorilor. Caracterizat printr-o remarcabila unitate morfologica – materiale, croi, categorii de piese – costumul romanesc se diferentiaza sub aspect plastico-decorativ si cromatic, de la o zona etnografica la alta.  

Marea lui varietate ce se manifesta uneori in cadrul aceleiasi entitati teritoriale, este rezultatul variantelor ce s-au nascut sub imperiul nevoii de adaptare a vesmintelor, nu numai la  conditiile de mediu si clima, ci si la rigorile morale impuse de varsta si statutul civil al purtatorilor, precum si de nevoia psihologica a fiecarei generatii de a-si impune propriul gust artistic si chiar de a raspunde ecourilor unor mode, ajunse si in mediul rural.

De asemenea, pe durata desfasurarii expozitiei Romania: costume si masti populare de ceremonie, Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti” va realiza in Noua Galerie a Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia si o expozitie de arta populara romaneasca. In cadrul acesteia vor fi prezentate creatii textile (covoare si piese de vestimentatie traditionala), iar mesterul Paul Buta va face demonstratii de creare a mastilor populare romanesti.

Sursa: www.icr.ro

Search

mai, 2024