77 de ani de Florin Piersic

Unul dintre monstrii sacri ai teatrului si cinematografiei romanesti, Florin Piersic s-a nascut la Cluj. A absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti in 1957. La doi ani dupa absolvire, actorul a debutat pe scena Teatrului National din Bucuresti, obtinand rolul titular in „Discipolul diavolului”. Au urmat „Tragedia optimista”, „Oameni si soareci” sau „Orfeu in Infern”, piese care au scos in evidenta geniul si talentul actorului.  

Debutul cinematografic s-a produs cu filmul „Ciulinii Baraganului” din 1957, unde Florin Piersic a interpretat rolul lui Tanase. Pasiunea sa pentru actorie a devenit si mai vizibila in filmele istorice si cu haiduci, precum „Neamul Soimarestilor” din 1965, regizat de Mircea Dragan. In acelasi an, a jucat in filmul care pentru care avea sa fie recunoscut toata viata, „De-as fi Harap Alb”, regizat de Ion Popescu-Gopo.  

In anii ’60, Florin Piersic se casatoreste cu actrita Tatiana Iekel, care i-a daruit si primul copil, pe Florin Piersic Jr. Printre rolurile care l-au transformat in unul dintre cei mai indragiti actori din Romania se numara si haiducul Anghel Saptecai, haiducul Grigore Pintea sau Margelatu, cel mai indragit personaj din cinematografia romaneasca.  

Actorul Florin Piersic a fost decorat la 30 mai 2002 cu Ordinul national Steaua Romaniei in grad de Cavaler, alaturi de alti actori, „pentru prestigioasa cariera artistica si talentul deosebit prin care au dat viata personajelor interpretate in filme, dar si pe scena, cu prilejul celebrarii unui veac de film romanesc”.  

De-a lungul timpului, Florin Piersic a primit titlul de „Cetatean de Onoare” al mai multor orase precum: Bacau, Cluj-Napoca, Caracal, Sighet, Suceava, Baia Mare, Oradea, Bucuresti sau Galati.  

Intr-o cariera de peste 50 de ani, Florin Piersic a aparut in peste 40 de lungmetraje printre care: „Aproape de soare”, „Rascoala”, „Mihai Viteazul”, „Fratii Jderi”, „Cuibul salamandrelor”, „Rug si flacara”, „Trandafirul galben” si „Fix Alert”. 

Echipa InOras.ro ii ureaza „La multi ani” de povesti cu care sa ne bucure existenta!

Search

mai, 2024