O companie americana nou-infiintata dezvolta o metoda de a obtine carne cruda artificiala cu ajutorul unor bioimprimante 3D. Tehnologia exista de aproximativ 10 ani si este utilizata cu succes pentru a realiza obiecte tridimensionale pornind de la un model digital, prin „turnarea” lor strat cu strat. Cu ajutorul acestei tehnologii au putut fi create jucarii, podoabe, piese de mobilier, piese de masini si chiar, recent, portiuni dintr-o arma de foc. Unii cercetatori au reusit sa printeze si produse de uz alimentar, precum ciocolata.
Compania Modern Meadow, infiintata de Gabor si Andras Forgacs, tata si fiu, are ambitia de a duce printarea 3D la un nivel superior, printand carne. Echipa prof. Forgacs a reusit sa obtina un prototip, dar care nu este deocamdata potrivit pentru consum.
Pentru a obtine carne in acest mod, oamenii de stiinta au prelevat intai celule stem de la un animal, printr-o biopsie. Odata mutiplicate in numar suficient, ele sunt puse in cartusul bioimprimantei 3D. Bioimprimanta printeaza folosind acest amestec – biocerneala – care contine sute de mii de celule vii ce for forma tesuturi in momentul in care vor fuziona.
Procesul bioprintarii tine, astfel, atat de industria alimentara, cat si de medicina regenerativa. Va totusi dificil sa se fabrice carne prin aceasta metoda, in cantitati industriale, si va fi dificil sa fie convinsi consumatorii sa o accepte.
Costul unui hamburger produs prin aceasta metoda ar fi, in prezent, de aproximativ 240.000 euro, au explicat cercetatorii, dar pretul va scadea accelerat pe masura ce tehnologia va deveni mai raspandita.
Sursa: www.descopera.ro