Proiecte ambitioase pentru Teatrul Luceafarul in 2013

Dupa un an teatral 2012 de succes, artistii de la Teatrul „Luceafarul” au inceput sa lucreze pentru noile proiecte ale lui 2013. Prima premiera este programata pe 3 martie: „Fram, ursul polar” dupa Cezar Petrescu, in viziunea regizorala a lui Constantin Brehnescu (scenografia Axenti Marfa, muzica Radu Sandulovici, coregrafia Ligia Delia Grozdan). In rolul titular vor evolua, alternativ, actritele Iulia Deloiu Trif si Raluca Pintilie, iar alaturi de ele in scena se vor afla interpretii Ionut Ganju, Viorel Varlan, Ionela Arvinte, Liliana Mavris Varlan, Doina Iarcuczewicz, Paul Sobolevschi, Catalin Cucu, Liviu Smantanica, Gigi Sfaiter, Cristian Gheorghiu.  

La sala mica, incep pregatirile pentru „Capra cu trei iezi” dupa Ion Creanga (dramatizare Ion Agachi, regia Ion Ciubotaru, scenografia Mihai Pastramagiu). Nu va fi o ilustrare cuminte a povestii pe care o stie toata lumea, ci o mizanscena care va reface arhaicitatea satului romanesc de odinioara. Elementele de animatie vor fi realizate dupa tipicul jucariilor de demult, din lemn, lina, cilti, panusi, coceni etc., iar auditiv vor fi refacute sunetele satului traditional. Premiera acestui spectacol este programata pentru prima parte a lunii aprilie. Pictura decorului este inspirata din lucrarile de arta naiva ale pictorului iesean Gheorghe Ciobanu. O expozitie cu tablourile sale va fi gazduita cu aceasta ocazie pe foyerele teatrului.    

Printre alte proiecte se mai numara o co-productie cu Centrul Cultural German Iasi, un titlu din seria povestilor Fratilor Grimm: „Muzicantii din Bremen”. Prezentarea noii productii va fi insotita de o expozitie realizata de Institutul Goethe  Bucuresti cu ocazia implinirii a 200 de ani de la aparitia primului volum de povesti culese de cei doi Grimm.  

Nominalizat anul trecut la Premiile UNITER, regizorul Radu Alexandru Nica, unul dintre cei mai de succes regizori ai tinerei generatii, care a lucrat pentru scene importante precum Teatrul National Sibiu, Teatrul Odeon, Teatrul German de Stat Timisoara, companii din SUA si Germania, va pune in scena la „Luceafarul” spectacolul „Printul fericit” dupa Oscar Wilde. Echipa proiectului ii include pe Daniela Magiaru, dramaturgia, Florin Fieroiu, coregrafia si Vlaicu Golcea, muzica. Spectacolul va fi prezentat publicului in cadrul celei de-a VI-a editii a Festivalului International de Teatru pentru Publicul Tanar, in luna octombrie.  

In ultima parte a lui 2013, cu trupa de la „Luceafarul” va repeta Mihai Malaimare, pentru un spectacol a carui premiera va avea loc in 2014.  

Search

mai, 2024