54 de ani de Cristi Minculescu

Artist si compozitor de muzica rock, Cristian Alexandru Minculescu, este cunoscut in special pentru activitatea sa de peste 30 de ani ca solist al trupei Iris. Vocea sa inconfundabila, concertele extraordinare si maniera proprie de interpretare, l-au transformat in una dintre principalele figuri ale universului rock romanesc. Din 1980, cand devine vocalistul trupei Iris, Cristi Minculescu reprezinta simbolul rezistentei culturale pentru generatii intregi de fani in perioada comunismului, si, de asemenea, unul dintre putinii artisti care au facut legatura intre acele generatii si cele din prezent.  

Cristi Minculescu si-a inceput cariera in 1979 ca solist vocal al trupei Harap-Alb si s-a implicat in imprimarea pentru radio a unor piese precum „Harap-Alb”, „Scatiul”, „In calea norilor”, „Tu doar tu”, „Vei veni”. Minculescu ramane la Harap-Alb pana in 1980, cand Anton Hasias (basistul trupei) il prezinta celor de la Iris, care il vor adopta pe loc.  

La sfarsitul anului 1981, revista „Saptamana”, care avea unul dintre cele mai apreciate topuri muzicale din presa comunista, l-a desemnat pe Cristi Minculescu „cel mai bun solist al anului”. In 1982, impreuna cu chitaristul Adrian Ilie, Cristi Minculescu paraseste Iris si infiinteaza trupa Voltaj. In locul sau este adus ca vocalist Dan Bittman, care va ramane pe acest post doar 3 ani. In 1985, Minculescu se reintoarce la Iris, cu care va imparti scena pana in 2012.  

In total, artistul a inregistrat cu Iris 19 CD-uri si DVD-uri, a avut sute de concerte si a scris o parte din istoria muzicii rock romanesti. Salutul „Buna seara, prieteni!” a devenit emblema sa personala, iar imaginea lui Minculescu cu greu poate fi separata de cea a formatiei Iris.

Pe 6 octombrie 2007, membrii trupei au fost decorati de presedintele Romaniei cu Ordinul „Meritul Cultural” in Grad de Cavaler, pentru „contributia adusa timp de 30 de ani la promovarea muzicii rock”. A fost pentru prima data cand, in Romania, seful statului a acordat o astfel de decoratie unei formatii de muzica rock.  

Echipa InOras.ro ii ureaza „La multi ani” si mult succes cu noua sa formatie rock, Lotus.

Search

mai, 2024