78 de ani de Elvis Presley

Cand spui Regele Rock’n’Roll-ului, inevitabil, iti apare in minte imaginea lui Elvis Presley. Fenomen muzical international, palmaresul lui Elvis insumeaza 31 de filme si 2 documentare, 64 de albume de studio si live, 149 de single-uri si nenumarate concerte. De asemenea, artistul a primit 14 nominalizari la premiile Grammy, dintre care trei castigate; premiul pentru intreaga cariera, decernat la varsta de numai 36 de ani; titlul de „Unul dintre cei zece cei mai merituosi tineri ai natiunii”, din partea United States Junior Chamber of Commerce in 1971.  

Inca de la o varsta frageda, Elvis canta in corul bisericii, dar este atras si de muzica country, de blues si gospel. La 10 ani primeste in dar prima chitara. Nu dupa mult timp, se muta in nordul orasului Memphis unde, in paralel cu liceul, va munci in fabrici, pentru a-si intretine familia. In 1953, dupa absolvirea liceului, inregistreaza primul demo la Sun Studio, contra sumei de patru dolari. La inceputul anului 1954 inregistreaza un al doilea demo la acelasi studio, iar la sugestia patronului inregistreaza o serie de cinci single-uri cu care va face furori.  

In 1956, Elvis inregistreaza single-ul „Heartbreak Hotel”, ce va avea vanzari de peste un milion de exemplare, aducandu-i interpretului primul disc de aur. Tot in acest an apare  primul album, intitulat „Elvis Presley” si isi incepe si cariera de actor. In martie 1957, Elvis cumpara renumitul Graceland, iar in mai incepe lucrul la filmul „Jailhouse Rock”, unul dintre cele mai apreciate din cariera sa.  

In 1969 sustine in Las Vegas o serie de spectacole-record in ceea ce priveste audienta concertelor ce aveau loc in orasul cazinourilor. Din acest moment si pana in august 1977, viata lui Elvis este un sir nesfarsit de concerte si turnee, aparitii la emisiuni de televiziune, inregistrari de albume, atat de studio cat si live, si de single-uri. Stresul concertelor si lipsa de odihna incep sa-si spuna cuvantul, Elvis avand nevoie de mai multe spitalizari. Tot in aceasta perioada incepe sa ia diverse pastile energizante si droguri. Pe 16 august 1977, intors la Graceland, Elvis este gasit mort, in urma unui atac de cord. Vestea decesului va indurera milioane de fani din intreaga lume, dand curs si unor mituri legate de cauza mortii sale.    

Echipa InOras.ro ii ureaza „La multi ani”, oriunde ar fi!

Search

mai, 2024