La multi ani de Sfantul Ioan Botezatorul!

Una dintre figurile centrale ale crestinismului, Sfantul Ioan Botezatorul este ultimul dintre proorocii Vechiului Testament, care face legatura cu Noul Testament. Cunoscut sub numele de „Inaintemergatorul” pentru ca l-a botezat pe Iisus in apele Iordanului, predicatorul Ioan Botezatorul s-a nascut in cetatea Orini. A fost fiul Elisabetei si al preotului Zaharia. Nasterea prorocului Ioan a fost vestita de ingerul Gavriil, in templul in care predica tatal sau.  

Parintii lui Ioan mor foarte curand dupa nasterea sa. Ramanand orfan, Ioan este ingrijit un timp de o ruda, iar la varsta de 10 ani, se hotaraste sa plece in pustiu, undeva la sud de Ierusalim. Timp de 20 de ani va sta intr-o pestera, ducand o viata aspra de pustnic, inconjurat doar de natura si de animale.  

Sfantul Ioan Botezatorul a fost ucis de Irod Agrippa, la cererea Irodiadei, cu care traia in pacat, ea fiind sotia fratelui sau, Filip. Tocmai acesta a fost si motivul pentru care lui Ioan Botezatorul i s-a taiat capul, pe langa fapul ca oamenii incepeau sa creada tot mai mult in predicile sale si ar fi inceput sa se revolte impotriva lui Irod.  

Biserica crestina il cinsteste pe Ioan Botezatorul ca pe cel mai mare dintre sfinti, dupa Fecioara Maria. In calendarul ortodox are mai multe zile de pomenire: 24 iunie (nasterea sa, numita si Sarbatoarea de Sanziene), 7 ianuarie (ziua Sfantului Ioan ca botezator al Domnului) si 29 august (Taierea capului Sf. Ioan).  

Potrivit statisticilor Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date din Ministerul Afacerilor Interne, aproximativ doua milioane de romani isi sarbatoresc astazi ziua onomastica, dintre care 1.429.887 sunt barbati si 527.581 sunt femei.  

Echipa InOras.ro le ureaza „La multi ani” tuturor celor care poarta numele Sfantului Ioan Botezatorul!

Search

mai, 2024