La multi ani de Sfantul Vasile!

In prima zi din an, romanii il sarbatoresc pe Sfantul Vasile. Episcop al Cezareii, Vasile este unul dintre cei mai importanti parinti ai bisericii ortodoxe si unul dintre cei mai mari teologi crestini. S-a nascut in Pont, in jurul anului 329. Cunoscut si sub numele de Vasile cel Mare, sfantul a studiat la Cezarea, la Constantinopol si Atena, remarcandu-se prin cunostintele sale de filosofie, astronomie, geometrie, medicina si retorica.  

In cautarea cailor spre perfectiune, Vasile viziteaza multe manastiri din Egipt, Siria, Palestina si Mesopotamia. La intoarcerea in Pont, el infiinteaza o manastire pe malul Irisului. Scrierile sale din acea perioada pun bazele vietii monahale sistematice, Sfantul Vasile fiind considerat  parintele monahismului oriental. El s-a dedicat organizarii bisericii si a luptat pentru drepturile clerului, totodata punand un mare accent pe temeinica pregatire canonica si spirituala a preotilor.  

Scrierile sale au o mare importanta teologica si au fost traduse pe tot globul. Sfantul Vasile a scris cateva carti impotriva lui Eunomius si a arianismului, in care apara teza Trinitatii. In „De Spiritu Sancto”, Vasile cel Mare trateaza chestiunea Sfantului Duh si combate anumite miscari din Macedonia care negau existenta acestuia.  

Sfantul Vasile cel Mare a murit în anul 379, la numai 49 de ani, ca un adevarat stalp al Bisericii, un punct de referinta in istoria crestinismului universal. Aproape 600.000 de romani poarta numele sfantului, potrivit statisticilor Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor. Numele Vasile, foarte raspandit in toata lumea crestina, provine din grecescul „basileios”, care la randul lui sta in legatura cu „basileos”, care inseamna „rege”, „imparat”. Latinii l-au redat prin Basilius. In prezent, se foloseste forma Vasile, cu prescurtarea populara Sile.  

Echipa InOras.ro ureaza „La multi ani” tuturor celor care poarta numele Sfantului Vasile si va doreste o prima zi a anului cat mai reusita!

Search

mai, 2024