E dimineata primei zile de Craciun. Toti ne indreptam pasii repezi spre brad, pentru ne bucura de cadourile lasate peste noapte de Mos Craciun. Dincolo de bucuria surprizelor facute celor dragi si de momentele frumoase petrecute in familie, astazi sarbatorim si Nasterea lui Iisus Hristos, una dintre cele doisprezece sarbatori domnesti (praznice imparatesti) ale Bisericilor bizantine, a patra mare sarbatoare dupa Pasti, Rusalii si Vinerea Mare.
Craciunul a inceput sa fie serbat de catre crestini pe 25 decembrie, dupa cel putin trei secole de la inceperea misiunii de evanghelizare a apostolilor, incepand cu secolul al IV-lea in Vest si incepand cu cel de-al V-lea secol in Est. Initial, sarbatoarea nasterii lui Hristos era tinuta pe 6 ianuarie, istoricii stiind azi ca ea se celebra deja in 336 d. Chr., la Roma.
In aceea ce priveste Nasterea lui Iisus, cu totii stim povestea emotionanta a Fecioarei Maria: obligati sa mearga la Bethleem, Iosif si Maria se vad nevoiti sa gaseasca, printre straini, un loc potrivit pentru nasterea Mantuitorului. Ei se adapostesc intr-o pestera ce servea drept adapost pentru animale. Astfel, pruncul Iisus s-a nascut intr-o iesle incalzita de rasuflarea animalelor si a primit daruri sfinte de la cei trei magi.
In credinta populara exista o alta varianta, care spune ca atunci cand Sfintei Fecioare i-a venit sorocul sa nasca, aceasta a fugit de la casa parinteasca si s-a oprit la gospodaria a doi batrani, Craciun si Craciuneasa. Pentru ca acestia nu i-au putut oferi un loc in casa, Maria s-a ascuns in ieslea vitelor. Imediat ce au inceput durerile nasterii, sotia lui Craciun i-a venit Fecioarei Maria in ajutor. Craciun a aflat mai tarziu de fapta sotiei sale si ca sa se razbune pe aceasta, i-a taiat mainile. Ca recompensa pentru fapta sa binevoitoare, Maria ii lipeste Craciunesei mainile la loc. Vazand minunea, batranul se caieste si ii cere iertare lui Dumnezeu, devenind astfel primul crestin si „Sfantul cel mai batran”. Regretand atat de mult faptele sale, a doua zi Craciun si-a impartit intreaga avere copiilor saraci, de unde s-a nascut si traditia de a face daruri de Craciun, in special copiilor.
Indiferent de legendele si povestile care circula in aceasta perioada, Craciunul ar trebui sa fie acea parte a anului cand incercam sa fim mai buni, mai generosi, mai atenti, in care ne petrecem mai mult timp cu cei dragi, in incercarea de a multumi pentru ceea ce avem in jurul nostru.
Echipa InOras.ro va doreste Sarbatori frumoase si pline de magie!