Ajunul Craciunului – traditii si superstitii

Astazi este Ajunul Craciunului si tot globul se pregateste pentru a incepe cum se cuvinte Sfintele Sarbatori de Craciun. Dincolo de toate framantarile lumesti, de cumparaturi, de petreceri si intalniri cu cei dragi, seara de Ajun este o seara de bucurie si liniste sufleteasca, dedicata nasterii lui Iisus Hristos. De asemenea, in aceasta noapte, toata lumea il asteapta pe Mos Craciun, incarcat de daruri pentru cei care au fost cuminti tot anul.

In traditia noastra populara, Ajunul Craciunului reprezinta sarbatoarea de sfarsit de an, patronata de Mos Ajun. Legendele spun ca Mos Ajun este fratele geaman al lui Mos Craciun. Fecioara Maria l-a rugat pe el, initial, ii ofere ajutorul inainte de a-l naste pe Iisus, dar pentru ca s-a considerat prea sarac, Mos Ajun a trimis-o pe Maria la casa fratelui sau, Mos Craciun, unde i s-a oferit gazduire intr-un staul.

Tot in Ajunul Craciunului, se anunta nasterea Domnului, prin colinde.  Termenul „colinda” este de origine latina si provine de la cuvantul latin „calendae”, derivat din verbul „calare” – a vesti. Dis-de-dimineata, copii si tineri pornesc la colindat, batand din usa in usa. Acestia sunt recompensati cu nuci, covrigi, fructe sau bani.

Si pentru ca spuneam de traditiile ce trebuie respectate in Ajun, iata cateva dintre obiceiurile si superstitiile legate de intampinarea Craciunului, care se pastreaza in credinta traditionala din Romania, si nu numai:

  • Toate lucrurile imprumutate de-a lungul anului trebuie recuperate;
  • Copiii trebuie sa manance bostan, pentru a fi sanatosi si voiosi tot anul care urmeaza;
  • Fetele nemaritate isi pot vedea ursitul, daca tin post negru si lasa peste noapte afara cateva feluri de mancare negustate, pentru alesul inimii lor. Traditia spune ca acesta va veni sa guste din mancarea pregatita, iar fata il va putea vedea;
  • Lumanarile aprinse in seara de Ajun trebuie lasate aprinse pana la final, pentru a avea noroc toata luna ianuarie;
  • In Ajunul Craciunului trebie sa daruiesti ceva unei persoane, pentru a avea parte de prosperitate in viitor;
  • Usile nu trebuie sa stea inchise, pentru a  nu alunga norocul;
  • Luminile de Craciun din brad nu se aprind inainte de aparitia primei stele pe cer;
  • Pentru a avea noroc in anul urmator, trebuie sa maturi pragul usii;
  • La masa de Craciun trebuie sa participe un numar par de invitati;
  • Prima persoana care intra in casa in seara de Ajun trebuie sa fie un barbat, pentru a aduce noroc in casa.

    Echipa InOras.ro va doreste un Craciun fericit! Si nu uitati sa fiti cuminti!

    Search

    mai, 2024