Nascut in 1852, in Focsani, Ion Mincu este un reper in arhitectura romaneasca. Promotor al arhitecturii neo-romanesti, Mincu a integrat in operele sale specificul arhitecturii traditionale din Romania.
Isi incepe formarea intelectuala inconjurat de stilul brancovenesc, caracterizat de constructii bogat ornamentate, cu scari exterioare si bolte, asa cum este, de exemplu, Palatul Mogosoaia. Absolvent al Scolii Nationale de Poduri si Sosele din Bucuresti, proaspat inginer, decide sa plece la Paris, unde studiaza la Scoala de Arte Frumoase si este remarcat pentru talentul sau, obtinand premiul Societatii Centrale a Arhitectilor Francezi.
Dupa un timp, Mincu se hotaraste sa revina in tara, pentru a promova un nou stil arhitectonic, inspirat de elemente specific romanesti. Stilul pe care il va crea arhitectul imbina, in principal, elemente din arhitectura rurala, de unde preia elemente ca foisorul si cerdacul; arhitectura veche romaneasca, cu ornamentatia exterioara bogata si coloanele scurte; arhitectura bisericeasca, de unde preia elemente ca planimetria curtii interioare si folosirea stucaturii.
Printre cele mai cunoscute lucrari arhitectonice ale lui Mincu se numara Casa Lahovari, Casa Vernescu, Scoala centrala de fete, Bufetul de la Soseaua Kiseleff (Bucuresti), Vila Robescu in Sinaia si Palatul Administrativ din Galati.
Pe langa cariera de arhitect, Mincu a avut si un mandat de deputat in Parlametul Romaniei (1895-1899), a fost presedinte al Societatii Arhitectilor Romani (1903-1912), iar din 1953, Universitatea de Arhitectura si Urbanism din Bucuresti, in cadrul careia a fost si profesor, ii poarta numele.
Echipa InOras. se mandreste cu astfel de romani talentati, care au influentat lumea si diferite domenii de activitate!