111 ani de Walt Disney

Walter Elias Disney a fost creatorul imperiului de divertisment, The Walt Disney Company. Animator, regizor si scenarist, Disney este celebru pentru inovatiile sale aduse in domeniul animatiei si al parcurilor tematice. Alaturi de fratele sau, a creat studioul Walt Disney Productions, devenind unul din cei mai cunoscuti producatori de film din lume.

In 1928, Disney creeaza indragitul personaj Mickey Mouse, care apare intr-un scurt-metraj mut, dar pentru care nu gaseste niciun distribuitor. Cand a realizat insa filmul cu sunet „Steamboat Willie”, imprumutandu-si vocea celor doua celebre personaje Mickey si Minnie, Disney cucereste publicul. In 1932, artistul primeste un premiu special din partea Academiei de Film pentru crearea lui Mickey Mouse, ale carui seriale au devenit color in 1935.

In anii urmatori deseneaza alte personaje, ca Donald Duck, Goofy si Pluto. In 1934 incepe sa lucreze la lungmetrajul „Alba ca Zapada si cei sapte pitici”, pe care il termina in 1937, cu eforturi financiare foarte mari si pentru care a primit un Oscar.

In 1950 incepe sa lucreze la proiectul Disneyland, apoi produce si filme cu actori, ca „Insula comorii” (1950), „20.000 de leghe sub mari” (1954), „The Shaggy Dog” (1959). Fara a-si uita radacinile, Disney continua sa produca filme de animatie care raman in istorie – „Doamna si vagabondul” (1955), „Frumoasa din padurea adormita” (1959), „101 Dalmatienii” (1961), „Sabia din piatra” (1963).

In 1955 se deschide Disneyland, unul dintre primele parcuri tematice din lume. La inceputul anilor 1960, imperiul Disney are un succes nemaipomenit, iar Walt Disney Productions devine cea mai buna companie din lume generatoare de divertisment pentru familie.

In 1966, Disney este diagnosticat cu cancer pulmonar si, nu dupa mult timp, se stinge din viata, lasand in urma toate planurile sale de viitor. Acestea au fost continuate de fratele sau, astfel incat in 1979, in Florida, a fost deschis parcul Walt Disney World.

Echipa InOras.ro ii multumeste lui Walt Disney, oriunde ar fi el, pentru o copilarie fericita!

Search

mai, 2024