43 de ani de Jay Z

Nascut in Brooklin, New York, Shawn Corey Carter, cunoscut mai ales sub numele Jay Z (omagiu adus partenerului sau Jaz-o si liniei de metrou dintre Manhattan si Brooklyn J-Z), este un celebru interpret de muzica hip-hop. De-a lungul carierei sale, artistul a vandut peste 50 de milioane de albume in intreaga lume si a primit zece premii Grammy pentru muzica sa.  

In anii 1980, face parte din cateva trupe si colaboreaza cu rapperi cunoscuti, insa primul sau videoclip oficial este lansat in anul 1995 – „I Can’t Get With That”. In anul 1996, apare albumul sau de debut, „Resonable Doubt” care, desi nu a avut vanzari record, a intrat in istoria muzicala a albumelor clasice, datorita colaborarilor cu Mary J Blige, DJ Premier si Notorious BIG. „In my lifetime”, al doilea album, este lansat in 1997 si ajunge pe locul trei in Billboard Album Chart, dand nastere hit-urilor „Sunshine” si „The City is mine”. Urmeaza apoi inca o suita de materiale discografice, brandul Jay Z fiind tot mai recunoscut pe piata muzicala internationala.

In 2004, artistul anunta ca se retrage din muzica si incepe turneul de adio. Aceasta decizie nu va sta in picioare pentru mult timp, deoarece in 2006 lanseaza albumul „Kingdom Come”, cel mai bun album al sau, cu peste 680.000 de unitati vandute in prima saptamana. Tot in aceasta perioada, Jay Z devine director al Def Jam Records si, in numai cateva luni, descopera noi talente muzicale – Bobby Valentino, Young Jeezy si Rihanna.

In 2009, cantaretul incepe sa produca show-uri pentru Broadway, prima sa piesa fiind „Fela!”, in care apare impreuna cu Jada Pinkett Smith si Will Smith. In 2010, Jay Z primeste premiul Grammy, pentru intreaga sa activitate.

Echipa InOras.ro ii ureaza „La multi ani” si cat mai multe proiecte muzicale de succes!

Search

mai, 2024