Ziua Internationala a Persoanelor cu Dizabilitati

Pe 3 decembrie in fiecare an, persoanele cu dizabilitati si familiile lor sarbatoresc Ziua Mondiala a Persoanelor cu Dizabilitati. La nivel mondial, aproximativ 15% din populatie traieste cu o formă de handicap.

Proclamata in 1992, aceasta zi se afla sub egida Organizatiei Natiunilor Unite si a survenit ca o consecinta a incheierii Deceniului Natiunilor Unite dedicat persoanelor cu dizabilitati (1983-1992). Aceasta perioada a determinat o mai buna constientizare si luarea unor masuri concrete pentru imbunatatirea vietii persoanelor cu dizabilitati. Tocmai de aceea, ONU a facut apel la toate statele membre pentru a dedica o zi mondiala celor cu nevoi speciale, punand accentul pe inlaturarea discriminarii.

In aceasta perioada sunt organizate mai multe campanii si programe de sensibilizare a opiniei publice si de integrare a persoanelor cu dizabilitati in societate. Fara indoiala, este necesar ca oamenii sa dezvolte atitudini pozitive fata de persoanele cu nevoie speciale, de toleranta, de respect si de valorizare. De asemenea, pe langa persoanele fizice, este nevoie ca oficialitatile si institutiile competente sa dea dovada de responsabilitate si sa ofere un exemplu demn de urmat pentru indivizii dintr-o societate.

Astazi, mai mult ca niciodata, ar trebui sa ne acordam un moment de reflectie si sa ne intrebam ce am face daca o persoana din familia noastra sau un prieten ar fi o persoana cu nevoi speciale: ne-am schimba atitudinea fata de ea sau am accepta-o asa cum este? Desi multe lucruri au evoluat fata de anii anteriori, inca exista o mare reticenta in ceea ce-i priveste pe acesti oameni, care, uneori, sunt mai capabili si mai buni decat noi.

Echipa InOras.ro doreste „La multi ani” tuturor persoanelor speciale si o lume mai buna!

Search

mai, 2024