Cum a fost la „Un barbat si cam … multe femei”

„Barbatul este un naiv.”

Duminica seara am participat la a doua reprezentatie a piesei de teatru de la Ateneul Tatarasi „Un barbat si cam … multe femei”, in regia lui Bogdan Ulmu, dupa un text de Leonid Zorin. Cum titlul ne-a intrigat de cand am aflat de premiera, am luat repede un caiet de sala, pentru a vedea care este tema spectacolului. Astfel, am aflat ca, pentru regizor, aceasta piesa are doua calitati:pune o problema importanta – fericirea; si alterneaza umorul si tristetea cu maiestrie de valoros dramaturg”.

Desi piesa originala punea in scena talentul a zece actori, regizorul a adaptat textul la patru actori, toti de la Universitatea de Arte „George Enescu”: Aurelian Balaita, Conf. Univ. Dr. (cu rolul lui Arcadie, personajul principal, construit extrem de complex), care iese din scena abia la finalul piesei; Laura Bilic si Erica Moldovan, doctorande (care interpreteaza cate patru sau cinci personaje, de la sotia la „ibovnica” poeta, de la sefa la vecina de pe scara blocului, de la medicul spitalului de nebuni la colega de serviciu); Roxana Durneac, masteranda (fiica lui Arcadie, dar care joaca si alte roluri mai mici, special introduse in piesa de Ulmu).

„ – Eu evit femeile!
   – Nici nu ati putea sa le faceti altceva!

„Un barbat si cam … multe femei” este despre fuga dupa fericire, dupa implinirea sufleteasca, dar si despre fuga de singuratate si abandon. Personajul interpretat de Aurelian Balaita pare agasat, chiar adus la limita sanatatii mintale, de catre toate femeile din viata lui. Tocmai din acest motiv, Arcadie merge la sanatoriu in Crimeea, pentru a se trata de „nebunie”. Doar ca acolo va intalni o alta femeie, o poeta, care ii va da viata peste cap.

„ – Intre un barbat si o femei, singura cale de comunicare este …
   – Iubirea?!
   – … lupta!”

Daca pe scena personajele au ras, au plans, au avut depresii si frustrari, s-au enervat, s-au indragostit, s-au resemnat si si-au depasit temerile, publicul a fost extrem de receptiv si apreciativ la adresa actorilor. Nu de putine ori au fost smulse zambete si ocheade sau replici de genul: „Chiar asa e!”

 „Adio! Paharul fiintei tale l-am baut,
Te-am intalnit, te-am dezgolit, te-am cunoscut.”

Cu siguranta a fost o seara extrem de placuta la teatru, care ne-a destins, dar care ne-a dat si cateva teme de gandire in ceea ce priveste relatia dintre „un barbat si cam … multe femei”. Va invitam sa fiti cu ochii pe noi, pentru a vedea cand vor avea loc urmatoarele spectacole!

Search

decembrie, 2024