72 de ani de Bruce Lee

Bruce Lee a fost primul actor asiatic care a ajuns pe culmile celebritatii de la Hollywood, dominand filmele asiatice si non-asiatice. Nascut in San Francisco, SUA, Lee Jun-fan este considerat unul dintre cei mai influenti practicanti de arte martiale din secolul al XX-lea si creatorul stilului Jeet KuneDo, arta bazata pe experienta personala si filozofie martiala.            

Pana la 18 ani, Bruce Lee creste in Hong Kong. La putin timp, emigreaza in SUA, unde solicita cetatenia americana pentru a urma studiile superioare. In acelasi timp, el incepe sa predea arte martiale, fapt ce i-a adus viitoarele distributii in filme. Cu toata pasiunea si dedicarea sa, deschiderea scolilor de Kung Fu din SUA nu a fost deloc usoara, intrucat Lee a avut de infruntat Mafia Chineza si multe alte grupari care i-au pus bete in roate.

Pentru a se pastra in forma, Lee lovea de 500 de ori pe zi intr-o galeata plina cu nisip pentru a-si durifica pumnii. De altfel, el isi antrena si mintea, nu doar trupul, studiind lucrari de specialitate despre culturism, fiziologie, anatomie, gimnastica si kinetoterapie. Bruce Lee este cunoscut si pentru viteza miscarilor sale, care erau atat de rapide incat nu puteau fi captate de o camera cu 24 de cadre pe secunda.

Filmele in care a jucat sau pe care le-a scris şi regizat Bruce Lee, au impus un anumit standard al filmelor traditionale de arte martiale din Hong Kong. Din acest moment, peliculele de acest tip devin mult mai apreciate si starnesc un interes major in Occidentul anilor 1970. Actorul este cunoscut mai ales pentru rolurile din cinci filme de lung metraj: „Marele sef de Lo Wei” (1971), „Pumnul furiei” (1972), „Calea dragonului” (1972), „Intrarea dragonului” (1973) si „Jocul mortii” (1978).

La varsta de 32 de ani, Bruce Lee trece pe lumea cealalta, moartea sa fiind considerata destul de suspecta si suscitand interesul mass-media pana si in ziua de astazi.

Echipa InOras.ro este recunoscatoare pentru toate filmele realizate de Bruce Lee si „schemele” invatate de la el!

 

Sursa foto: www.bruceleefansite.com

Search

mai, 2024