22 de ani de Tunelul Canalului Manecii

Acum 22 de ani, in 1990 se intalneau printr-o mica galerie de serviciu, galeriile britanica si franceza inaugurand ceea ce stim astazi drept Tunelul Canalului Manecii.

„The Channel Tunnel” sau „Tunnel sous la manche” este un tunel feroviar submarin ce face legatura dintre vestul Frantei si sud-estul Marii Britanii. Are o lungime de 50.45 km, din care 37.9 sunt sub mare si este rezulatul cooperarii celor doua guverne.

Masinile, autocarele, motocicletele si camioanele sunt transportate cu ajutorul navetelor feroviare. Calatorii in schimb, se bucura de serviciile companiei Eurostar, ce utilizeaza trenuri de tip TGV. Acestea sunt, totusi, modificate pentru a se adapta tuneluluoi si retelei britanice (alimenare prin a treia sina).

Este al doilea ca lungime din lume, fiind depasit de o lucrare a japonezilor, tunelul Seikan. Se clasifica in acelasi timp in top 10 Cele mai impresionante Superstructuri ale planetei.

Echipa InOras.ro nu poate decat sa ii felicite pe cei care au contribuit la realizarea acestui proiect si sa le ureze „la cat mai multe superstructuri!”

Search

mai, 2024