Ziua Hiroshimei – Ziua mondiala a luptei pentru interzicerea armei nucleare

6 august 1945. Un bombardier american supranumit „Enola Gay”, cu colonelul Paul Tibbets la mansa, decoleaza in zori din insula Tinian, cu destinatia nord-nord vest, catre Japonia. La bordul sau se afla o incarcatura mortala cu nume prietenos: „baietelul” (Little Boy) era de fapt o bomba cu uraniu de 4.400 de kilograme. 

Al doilea eveniment a avut loc dupa trei zile, la 9 august 1945, cand un dispozitiv tip implozie, cu plutoniu, cu codul „Fat Man” (Grasul), a fost aruncat asupra orasului Nagasaki. Norul, sau „ciuperca” acestei bombe s-a inaltat mai mult de 18 kilometri deasupra hipocentrului exploziei.

Folosirea acestor 2 bombe, din care a rezultat moartea imediata a aproximativ 100.000 – 200.000 de oameni (majoritatea civili) si chiar si mai multi cu trecerea timpului, a fost si ramane controversata. Criticii spun ca a fost un act de omucidere in masa inutil, in timp ce altii sunt de parere ca de fapt s-a limitat numarul de victime de ambele parti prin grabirea sfarsitului razboiului si evitarea unor lupte sangeroase pe teritoriul Japoniei.

De atunci, pe Pamant au fost detonate peste 2.000 de arme nucleare cu scop de testare si demonstrare a scopurilor lor. Pe langa folosirea lor ca arme, explozivele nucleare au fost testate si folosite si pentru diverse scopuri nemilitare: minerit sau construirea de canale. In prezent, singurele tari recunoscute oficial ca puteri nucleare sunt Statele Unite ale Americii, Rusia, Marea Britanie, Franta, China, India si Pakistan. Rusia a mostenit armele de la Uniunea Sovietica. In martie 2010, Rusia si S.U.A. au anuntat ca au semnat un nou tratat, prin care focoasele nucleare se reduc la 1.500 de fiecare parte (pe vremea Razboiului Rece existau cate 10.000).
 

Către o lume fara arme nucleare 

Tratatul de neproliferare a armelor nucleare  a intrat în vigoare în 1970
* limiteaza proliferarea armelor nucleare
* semnat de 189 de membri , printre care cinci state care au arme nucleare (SUA, Rusia, Marea Britanie, Franta si China)
* in aprilie-mai 2010, semnatarii tratatului se vor reuni la New York in cadrul revizuirii ce are loc la fiecare cinci ani
* India, Israelul si Pakistanul nu au semnat tratatul
* Coreea de Nord a ratificat tratatul dar s-a retras în 2003
* Iranul ar putea dezvolta arme nucleare, in cazul in care se retrage din tratat.

 

In fiecare an, pe 6 august, este Ziua Hiroshimei – Ziua mondiala a luptei pentru interzicerea armei nucleare.

Search

mai, 2024