70 de ani de Paul McCartney

Sir Paul James McCartney este un muzician, compozitor, cantaret si scriitor englez, ce alaturi de John Lennon, George Harrison si Ringo Starr a castigat faima in intreaga lume ca membru al trupei The Beatles.

De asemenea, duo-ul McCartney si Lennon a fost cel mai de succes pateneriat de compozitori al secolului 20. Impreuna au scris aproximativ 180 de cantece, majoritatea pentru The Beatles.

In urma destramarii grupului, McCartney a format alaturi de prima sa sotie, Linda Eastman si de cantaretul Denny Laine, formatia Wings.

Artistul a fost desemnat de Cartea Recordurilor drept „cel mai de succes compozitor din toate timpurile”, avand 60 de discuri de aur si vanzari de ordinul sutelor de milioane atat al albumelor cat si al single-urilor. „Yesterday„, compusa pentru Beatles, a fost preluata de peste 2.200 de artisti, mai mult decat orice alt cantec din istoria muzicii. Piesa „Mull of Kintyre„, compusa alaturi de Denny Laine pentru Wings, a fost unul din cele mai bine vandute single-uri din toate timpurile din Marea Britanie.

McCartney a militat pentru drepturile animalelor, vegetarianism si educatie muzicala si a purtat campanii impotriva minelor explozive si vanatorii de foci. Are o avere de 475 de milioane de lire, a fost casatorit de trei ori si are cinci copii.

Pentru cariera fulminanta pe care a avut-o si inca o are, ii uram „La multi ani!” lui Paul McCartney si ne dam jos palaria in fata lui. Pentru voi avem „Yesterday”.

Search

mai, 2024