Un veac de singurătate – Gabriel Garcia Marquez

Istoria a 100 de ani şi a unei fabuloase aventuri trăite de şapte generaţii ale unei familii. Familia Buendía, cu fanteziile, obsesiile, tragediile, pasiunile, disperările şi speranţele lor. Poate ai recunoscut numele pentru capodopera care l-a propulsat pe Gabriel Garcia Marquez pe orbita celebrităţii internaţionale şi i-a adus premiul Nobel în 1982. Un veac de singurătate it’s a classic, şi când e cel mai bine să citeşte clasici, dacă nu când vremea te îmbie să petreci mai multă vreme în interioare prietenoase ? Pe Gabriel Garcia Marquez îl poţi pune liniştit pe lista lecturilor de sezon rece şi ai să descoperi o aventură uimitoare a unui oraş ireal în care încape toată istoria existenţei umane.

„Mai curând decât un loc de pe lume, Macondo este o stare de spirit” declara senin autorul columbian, personalitate marcantă a secolului trecut. În Macondo, acest oraş fictiv din Columbia se vor petrece toate nebuniile lumii: războaie, trădări, naşteri, iubiri şi fericiri. Într-o familie care îşi scrie destinul pe parcursul a şapte generaţii. Interesant este că membrii familiei, de la primul şi până la cel mai tânăr din ultima generaţie, fiii, nepoţii şi strănepoţii poartă acelaşi nume Jose Arcadio Buendia. Iată un detaliu care te duce cu gândul la o telenovelă, dar în dulcele stil clasic spaniol. Pare derutant la început, ca orice scriere clasică are din abundenţă nume, locuri, detalii foarte specifice, însă tocmai această armă este cheia fascinantă. Te prinde cartea asta de n-o mai poţi lăsa din mâini!

Publicată inițial în 1967, „Un veac de singurătate” a fost tradusă în 35 de limbi iar vânzările au depășit 30 de milioane de exemplare în întreaga lume. Este, prin urmare, una din cele mai traduse și citite cărți în limba spaniolă. Acum aproape 10 ani, romanul a fost votat ca fiind cea de-a doua operă literară majoră scrisă în limba spaniolă după Don Quijote de la Mancha a lui Miguel de Cervantes.

Un articol scris de Bianca Ioan

Search

aprilie, 2024