septembrie, 2019

28sep12:00 am11:59 pmBaladele Memoriei

Mai mult

Detalii eveniment

După o viață de muncă în care s-au chinuit să țină familii, să se adapteze la schimbări sociale, politice, tehnologice, bătrânii României încep o luptă cu singurătatea, cu depresia, cu bolile, cu sărăcia, cu lipsa unor servicii axate pe nevoile lor, cu ostilitatea, chiar cu ura.

Considerați rebuturi, pe motiv că s-ar opune schimbărilor și că gândirea lor retrogradă ar duce la opțiuni politice proaste, dar și o masă de manevră inertă, ușor de sedus și cumpărat, bătrânii, alături de asistații social, au devenit țapii ispășitori pentru toate problemele României.

Ionela Pop are 69 de ani, este pensionară și vine în scenă pentru a-și povesti propria istorie, precum și pe cele ale prietenelor și cunoștințelor ei. Astfel, se reconstituie în fața noastră o istorie alternativă, trecută cu vederea de discursul oficial.

Spectacolul aduce în prim-plan povești ale generației Ionelei legate de muncă, viață socială și viață personală. Dintr-o societate care invizibilizează și desconsideră tot mai mult persoanele de vârstă înaintată, se aud și vocile unor oameni care trăiesc cu speranța într-un viitor mai solidar.

“Baladele Memoriei” documentează, arhivează și redă toate aceste narațiuni, urmărind felul în care ele au fost influențate de anii duri ai tranziției și de capitalism.

Spectacolul “Baladele Memoriei” a fost selectat pentru cea de-a 29-a ediţie a Festivalului Național de Teatru/București 18-27 octombrie 2019.
______________________________
Intrarea la acest spectacol este liberă.
Deoarece sala are 70 de locuri, rezervările se vor face la nr. de telefon 0746 949 853, printr-un SMS care să conțină numele pe care se face rezervarea și numărul de locuri dorit.
______________________________
REACTOR DE CREAȚIE ȘI EXPERIMENT este unul dintre actanţii cei mai importanţi la nivel naţional pentru teatrul social și educaţional, care produce spectacole de teatru atât pentru adulți cât și pentru copii.
REACTOR DE CREAȚIE ȘI EXPERIMENT s-a înființat în ianuarie 2014, la Cluj, la inițiativa membrilor fondatori Doru Taloș și Oana Mardare. În prezent, din echipă mai fac parte regizorii Delia Gavlițchi, Cristian Ban, Raul Coldea, Diana Dragoș, actorii Raluca Mara, Cătălin Filip, Carina Bunea, și dramaturgii Alexa Băcanu și Petro Ionescu, cu toții absolvenți ai Facultății de Teatru și Televiziune clujene din cadrul Universității Babeș-Bolyai. Scopul asociației este acela de a susține și promova tinerii artiști, oferindu-le un spațiu în care aceștia să poată lucra și un sprijin pentru desfășurarea și consolidarea proiectelor lor.
REACTOR DE CREAȚIE ȘI EXPERIMENTa fost distins în 2019 cu premiul UNITER pentru “Activitatea de promovare și susținere a incluziunii sociale și încurajarea implicării civice”, iar în 2016 cu Premiul pentru comunicare și mediere culturală, în cadrul Galei Premiilor AFCN.
______________________________
“Baladele Memoriei” este spectacol invitat în cadrul “UnderAct – Program de rezidențe și mobilitate artistică, produs de FaPt – Fabrica de Artă și Producție Teatrală în parteneriat cu Facultatea De Teatru Iasi și Centrul Cultural German Iasi / Deutsches Kulturzentrum Iasi, finanțat de Primăria Municipiului Iași.
“UnderAct” are ca scop îmbunătăţirea parcursului profesional al artiştilor, încurajarea inter/transdisciplinarității în artele contemporane, a mobilitatății artistice și a dialogului cultural. Programul se adresează artiștilor români și străini cărora li se oferă oportunitatea de a cunoaște mediul cultural ieșean, de a interacționa cu artiști locali și de a realiza: producții artistice, workshop-uri, masterclass

Ora

(Sambata) 12:00 am - 11:59 pm

Lasă un răspuns

X