Gala Laureaților – Iași Jazz Festival

În zilele de joi, 19 septembrie și vineri, 20 septembrie, în Sala Eduard Caudella din Casa Balș va avea loc un eveniment devenit tradiție pentru mediul academic vocational ieșean: Gala Laureaților Iași Jazz Festival &Competition 2024. Ca în fiecare an, publicul se va bucura atât de recitalurile tinerilor muzicieni laureați, cât și de întâlnirea cu muzicieni consacrați, în workshopuri și sesiuni jam session.
Evenimentul este organizat de Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași în parteneriat cu Asociația Liberum Es, Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” și Primăria Municipiului Iași, manifestarea revendicându-și de-a lungul timpului, „unicitatea printre manifestările studențești similare naționale prin componenta sa creatoare, de descoperire și confirmare a marilor începuturi componistice”, așa cum îl definesc membrii echipei de organizare pe siteul https://jazz2iasi.com.
Construit pe două mari secțiuni (Compoziție Jazz și Interpretare Jazz) festivalul oferă o deosebită atenție debutanților, prin secțiunea Debut, creând astfel punți de comunicare stilistice, componistice și interpretative între amatorii de jazz și muzicieni afirmați în sfera jazzului, generând astfel o posibilă cale de urmat pentru tinerii aflați la început de drum. De asemenea, deoarece anul acesta s-au împlinit 85 de ani de la nașterea regretatului compozitor Richard Oschanitzky, organizatorii au introdus secțiunea Oschanitzky ’85 unde concurenții interpretează lucrări ale compozitorului sau creații proprii dedicate personalității ce a marcat istoria muzicii din România.

Iași Jazz Festival 2024
Juriul ediției din acest an a fost alcătuit din personalități proeminente din domeniul jazz-ului: muzicieni, jazzologi, realizatori de emisiuni radio-tv. La secțiunea Debut – Romeo Cozma (pianist, compozitor, aranjor, profesor universitar doctor), Tudor Amarandei (pianist, compozitor, lector universitar doctor), Dan Spînu (compozitor, orchestrator, profesor universitar doctor). La secțiunea Compoziție și Interpretare jazz și Oschanitzky ’85 – Sorin Romanescu (chitarist, improvizator, compozitor, sound designer), Ana-Cristina Leonte (vocalistă, compozitoare, curatoare) și Cristian Marica Rădoi (music playlist manager și redactor șef la Radio România Cultural)
La preselecția care a avut loc în perioada 2-4 iulie s-au înscris 80 de concurenți (soliști vocali, soliști instrumentiști, grupuri vocal-instrumentale, grupuri instrumentale). După audierea tuturor materialelor, juriul a stabilit cele aproximativ 30 de premii. Pe câștigători îi vom cunoaște în cele două zile de gală al căror program îl regăsiți mai jos.

Joi, 19 septembrie
Ora 15.00 Workshop cu chitaristul Sorin Romanescu (Colegiul Național de Arte „Octav Băncilă”)
Ora 18.00 Gala Laureaților și Recital Jazzify
Ora 21.00 Jam Session

Vineri, 20 septembrie
Ora 10.00 Workshop cu chitaristul Sorin Romanescu
Ora 18.00 Gala Laureaților și Recital David Luca Cvartet (România, Turcia, Germania)

Vă mulțumim pentru sprijin în promovarea evenimentului Gala Laureaților – Iași Jazz Festival &Competition, ediția a XIV-a!

Search

septembrie, 2024