Paştele de anul acesta este, cu certitudine, diferit faţă de alţi ani, însă acest lucru nu înseamnă că nu îl putem face să fie extraordinar. Avem mai mult timp, nu doar pentru a reflecta şi a ne aduna gândurile, ci şi pentru a profita să facem schimbări în stilul de viaţă şi în special în modul nostru de a mânca. Astfel, putem să învăţăm să cumpărăm strictul necesar, însă doar alimente sănătoase, învăţăm şi să gătim, propunându-ne că, după ce trece aceasta pandemie, să nu ne îngrăşăm, ci, dimpotrivă, să fim mai sănătoşi. Şi, pentru că Sărbătorile Pascale bat la uşă, este cazul să le întâmpinăm alegând cu grijă alimentele pe care le punem pe masă. Iată câteva sfaturi despre cum să faci ca această perioadă de restricţii să fie de bun augur pentru sănătatea ta şi a familiei tale.
sursa foto : iubescsagatesc.ro
Ce mâncăm în această perioadă?
Alege să te hrăneşti cu alimente cât mai naturale şi să eviţi produsele procesate. Legume şi fructe: legume proaspete de sezon. (frunze verzi, leurda, untişor, ştevie, spanac, urzici, ceapă verde, usturoi verde, ridichi, pătrunjel, mărar), rădacinoase, ceapă, usturoi, varza, broccoli, praz, avocado, capere, anghinare murată, măsline, roşii uscate în ulei; legume congelate (spanac, broccoli, fasole verde, mix de legume); fructe proaspete şi congelate. (mere, citrice, fructe de pădure congelate).
Surse de proteine: carne, peste, proaspete şi congelate, somon afumat, conserve de ton şi sardine, nuci şi seminţe crude, leguminoase. (linte, mazăre, naut, fasole boabe), ouă, lactate proaspete şi măturate
Surse de glucide lente: pâine integrală şi crackers (pâine uscată), paste integrale, orez alb, integral, roşu, qunoa, fulgi de ovăz, mei decorticat, hrişcă, mălai integral, cartofi.
Condimente: plante aromatice, condimente cât mai diverse (turmeric, oregano,piper, scorţişoară, rozmarin, etc), zacusca, uleiuri presate la rece de măsline, de cânepă; sos de roşii, sos pesto.
De asemenea, faină, fructele uscate, untul – nu ar trebui să ne lipsească din cămară.
Cum mâncăm? 10 reguli de nutriţie pe care să le respectăm în perioada pandemiei de coronavirus
Măsurile pe care trebuie să le luăm pentru a ne reduce riscul de îmbolnăvire cu noul tip de coronavirus pot să aibă impact asupra sănătăţii noastre. Este important cum anume ne petrecem timpul în perioada în care suntem nevoiţi să rămânem cât mai mult timp în casă pentru a evita expunerea, ce anume alegem să cumpărăm, să gătim şi să mâncăm.
În primul rând, cumpărăturile le vom face în mod organizat, cu lista de cumpărături făcută în avans, pentru a petrece cât mai puţin timp la supermarket.
Încercăm să creionăm un meniu săptămânal şi includem pe lista de cumpărături, inclusiv pentru masa de Paşte, cât mai multe legume, pe care le cumpărăm de la supermarket sau de la producători online ce livrează legume de sezon la domiciliu.
Încercăm pe cât posibil să evităm să trecem pe lista dulciuri şi alte produse cu un profil prost nutriţional şi care ne-ar putea îngrăşa – dulciuri, covrigei, chipsuri, popcorn, sucuri (este uşor să le evităm dacă nu le avem în casă!), evitând astfel ronţăiala indusă de emoţii negative sau plictiseală.
În perioada aceasta în care petrecem foarte mult timp în casă este important să identificăm corect adevărata senzaţie de foame şi să învăţăm să savurăm cu adevărat mâncarea. Astfel, specialiştii recomandă să acordăm mai mult timp meselor în familie fără să fim distraşi de dispozitivele media, să mestecăm mai mult, să savurăm şi conştientizam gusturile şi aromele mâncărurilor şi să învăţăm să mâncăm pentru a fi sănătoşi, nu pentru că ,,ne e poftă”.
Alcătuim un program fix de 3 mese/zi şi eliminăm gustările, pentru a nu câştiga kg în plus, în mod nedorit, evităm ronţăiala continuă în special indusă de emoţii negative, plictiseală.
Alegem să pregătim produse sănătoase în gospodăria şi bucătăria proprie. Dacă până acum ne plângeam că nu avem sufficient timp pentru a găti în linişte, poate fi momentul oportun pentru a pregăti reţete delicioase cu ingredientele pe care le avem la îndemână. Atenţie, alege reţete care să fie echilibrate, de exemplu să includă mai ales legume, să nu fie bogate în grăsimi, să aibă mai multe condiment sănătoase sim ai puţină sare adăugată.
Programăm foarte bine momentele în care consumăm desertul şi ne propunem să rezistăm anuminte intervale de timp până la ,,recompensă”- fie mâncăm porţii foarte mici fie o dată la 3 zile sau măcar la sfârşitul zilei, puţin, după ce ne propunem să rezistăm întreaga zi.
Adoptăm un program de mişcare şi exerciţii fizice de o oră/zi, zilnic.
Dezinfectam cât mai bine produsele alimentare pe care le aducem acasă; ştergem ambalajele cu dezinfectant, transferăm alimentele din ambalajul lor original într-un alt ambalaj sau un recipient, spălăm timp de 20 de secunde fructele şi legumele cu coaja cu o soluţie de apă şi bicarbonat de sodiu sau cu un detergent special pentru fructe şi legume.
Profităm în mod optimist de această perioadă în care avem timp la dispoziţie, pentru a face schimbări sănătoase în modul nostru de a mânca; învăţăm să cumpărăm, să gătim, să mâncăm, să conştientizăm şi ne propunem că la sfârşitul perioadei de izolare să ieşim mai sănătoşi decât la început; câteva săptămâni de mâncat sănătos ne vor arăta cine suntem cu adevărat. Ne propunem un scop, elaborăm un plan şi facem zilnic eforturi pentru a-l urma.
Păstrarea unei alimentaţii sănătoase este extrem de importantă, în mod particular în această perioadă în care este nevoie ca sistemul nostru imunitar să fie bine pregătit pentru a face faţă unei posibile infecţii, de aceea este bine să urmăm sfaturile specialiştilor.