Istoria pantofilor si a cravatei

Incepand de miercuri, 22 august, iesenii pot admira istoria pantofilor si a cravatei prin exponatele de la Palas Mall, zona Atrium.  Pe un parcurs de cinci secole de istorie, design, creativitate si inovatie cele doua accesorii fashion au beneficiat de transformari vizibile. Se spune ca moda revine, iar aici putem observa tendintele transmise de la un secol la celalalt, mai cu seama la incaltaminte.

Zeci de exponate reconstituie in mall parcursul istoric si sociologic al industriei vestimentare pe teritoriul Italiei, din Antichitate pana la moda de inalta calitate din zilele noastre. Dupa ce am vizitat expozitia,  am dat o raita si prin magazinele de incaltaminte, iar diferentele nu sunt chiar atat de evidente.

Expozitia celebreaza, pe langa incaltamintea feminina, si  accesoriul masculin prin excelenta, care tinde sa devina unisex.  Putem preciza aici ca si palariile masculine au inceput sa fie purtate de femei, ceea ce denota o egalitate recunoscuta intre cele doua sexe. Cravata defineste personalitatea si reprezenta un semn distinctiv al gustului si obiceiurilor unor epoci, un accesoriu care a suferit schimbari permanente de stil, forme, croiuri, marimi, texturi si cromatica. Daca in secolele trecute barbatii isi accesorizau cravate late, lungi si scurte, in era noastra se poarta cravatele lungi si inguste.  Nodurile cravatei reprezinta un capitol distinct al expozitiei, de la cele mai simple pana la cele mai grele si chiar ciudate, nodurile fiind considerate, in iconografia simbolic masculina, sinonime cu uniunea, casatoria, fertilitatea si viata. Matematic, s-a demonstrat ca o cravata conventionala are 85 de noduri posibile. Din expozitia de cravate, unica in Moldova, fac parte si produse futuriste si de spectacol ale unora dintre cele mai bune manufacturi, croitorii teatrale si cinematografice din lume.

Va invitam sa dati o fuga la Palas Mall, zona Atrium, sa descoperiti un eveniment despre mitul cravatei si despre evolutia pantofului. Expozitia va putea fi vazuta pana duminica, 26 august. Daca nu reusiti sa ajungeti, aveti in continuare cateva fotografii realizate de nourasele de serviciu.

Search

noiembrie, 2024