Muzeul de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași, în parteneriat cu Facultatea de Istorie din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași organizează, la Muzeul Unirii din strada Alexandru Lăpușneanu nr. 14, în perioada 21 august – 20 septembrie 2013, expoziția Povești scrise în piatră / Stories Written in Stone.
La realizarea acestui eveniment au colaborat marile instituții muzeale din Moldova, muzeele din Bacău, Bârlad, Botoșani, Piatra-Neamț, Suceava, Vaslui, dar și Institutul de Arheologie din Iași și Facultatea de Geografie și Geologie din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași.
Tematica expoziției este axată pe evidențierea exploatării resurselor litice de către comunitățile preistorice din spațiul est-carpatic al României în scopul obținerii artefactelor de uz cotidian (unelte, arme, obiecte de prestigiu și de podoabă). Printre piesele expuse se numără și amuleta-pandantiv descoperită în situl paleolitic de la Mitoc-Malu Galben (jud. Botoșani), cea mai veche piesă de artă preistorică descoperită în România, a cărei vechime este considerată a fi de aproximativ 20 000 de ani.
Vernisajul va avea loc miercuri, 21 august 2013, ora 11.00. Expoziția este inclusă în agenda de manifestări organizate în cadrul celui de-al cincilea Simpozion Internațional Arheoinvest ce se va desfășura la Iași, în intervalul 20 – 24 august 2013.