Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) va semna un acord de parteneriat cu Societatea Carfil din Brașov, o subsidiară a Companiei Naționale ROMARM, care va produce prima dronă românească din industria apărării. Acordul a fost convenit după ce o echipă de studenți ai TUIASI a fost invitată să participe la un concurs militar de drone, organizat de Academia Forțelor Aeriene „Henri Coandă”, Brașov.
„Manifestarea a avut loc în poligonul companiei Carfil, iar echipa Iașului a fost apreciată pentru manevrabilitatea dronei și a mobilității spectaculoasei. La prima probă, care a constat în aruncarea unei grenade de la înălțimea de cel puțin 60 de metri asupra unui obiectiv, a obținut punctajul cel mai mare. Au fost oferite premii sub formă de truse de scule”, a declarat prof. univ. dr. ing. Gheorghe Prisăcaru, de la Facultatea de Mecanică a TUIASI, coordonatorul studenților.
La concurs au participat două echipe de studenți din partea organizatorilor, Academia Forțelor Aeriene „Henri Coandă”, Brașov, și câte o echipă de la Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu și Academia Tehnică Militară „Ferdinand I” din București. În afară de TUIASI, a mai fost invitată să participe și o echipă din partea Universității Transilvania Brașov.
Evenimentul a avut loc în perioada 28 – 31 mai, se află la prima ediție și poartă numele „Military Student Multirotor Fest”.
„Misiunea noastră este să încurajăm inovația și excelența în rândul studenților militari, oferindu-le ocazia să își pună în valoare creativitatea și abilitățile tehnice. Prin acest concurs ne propunem să promovăm colaborarea și schimbul de cunoștințe între studenții pasionați de tehnologie și să stimulăm dezvoltarea de soluții inovatoare în domeniul sistemelor aeriene fără pilot uman la bord (UAS)”, au transmis organizatorii.
La finalul lunii mai, reprezentanții companiei Carfil și compania Persicope Aviation, din SUA, au semnat la Expoziția internațională dedicată apărării, siguranței naționale și industriei aeronautice – „Black Sea Defence & Aerospace 2024”, un acord de cooperare.
Practic, compania românească și-a luat angajamentul de a produce în serie o dronă în cadrul unui parteneriat strategic cu compania americană. Parteneriatul a fost validat de statul român, obiectivul fiind de a avea o dronă autonomă complet, care poate fi modificată în scop militar, pentru apărare, cât și în unele domenii civile precum agricultura.